I stadsträdgården arbetar sektionschefen Anna-Marita Johansson och arbetsledaren Maria Engström tillsammans med sina medarbetare för förberedelse och plantering av sommarblommorna. Förra året var temat rutigt och randigt. Där det handlade om att man planterade blommorna så att de skapade mönster runt om i Luleå. I år är det ett annat tema för sommarblommorna.

– I år är temat karneval, säger Maria Engström.

Varför valde ni det temat?
Artikelbild

| 50 000 blommor kommer placeras i centrala Luleå

– Det handlar om att vi vill sätta färg på stan. Det var också bra inspirationsbilder på karnevaler under mötet i höstas, säger Johansson.

Det är 184 olika blomsorter som kommer pryda gatorna och parkerna i Luleå. Blommorna kommer även ha utsmyckning med karnevalsmasker och mycket mer för att förtydliga temat. Engström berättar att de planterar blommorna eftersom det handlar om trivsel och trygghet för människor.

– Sommaren är så kort i Luleå och det blir tråkigt om inte vi har färger och blommor i stan, säger Engström.

Johansson berättar att planeringen för sommarblommorna började i höstas. Mötet var i oktober, där man utvärderade fjolåret, planerade för nästa säsongs tema.

Artikelbild

| Blommorna kommer bland annat att utsmyckas med karnevalmasker

– Man måste planera ganska tidigt för hur man ska plantera. Innan första december har vi en deadline. Sedan måste vi beställa frön och blommor för att hinna få leveranser och plantera blommorna inför sommaren, säger Engström.

När kommer ni börja plantera blommorna?
Artikelbild

| En av planeringskarta över hur man ska placera blommorna i en rabattt i Råneå centrum

– I början av juni, runt vecka 23, säger Maria Engström.