41 procent hoppar av

41 procent av 20-åringarna i Arjeplog hoppar av gymnasiet. Och bara varannan elev klarar kraven för att få läsa på universitet.
? Den nya gymnasieskolan bidrar till utslagning av elever. Det beror på den teoretisering som skett av samtliga program, säger kommunalrådet Bengt-Urban Fransson.

LULEÅ2005-12-20 06:30
Var fjärde 20-åring i Sverige har inte slutbetyg från gymnasiet. Och var tredje klarar inte kraven för att få läsa på universitet och högskolor. Det framgår av statistik som Skolverket tagit fram.<br>I Norrbotten klarar sig elever i Arjeplog allra sämst: där är det bara 59 procent som har slutbetyg från gymnasiet. Och av de som går ut gymnasiet är det bara varannan, 54 procent, som har rätt att få läsa på universitet och högskolor.<br>&nbsp;? Det är skrämmande siffror, säger Bengt-Urban Fransson som är kommunalråd i Arjeplog.<br>Utslagning av elever<br>Samtidigt talar han om den situation som finns i Arjeplog. Han säger att det finns behöriga lärare och att klasserna är små. Enligt Fransson handlar det dåliga resultatet inte om bristande resurser utan om något helt annat.<br>&nbsp;? Gymnasieskolan bidrar till utslagning av elever. Och det beror på den teoretisering som skett av samtliga program. Man biter sig själv i svansen när man förnekar att det finns elever som är mer intresserade av praktiska utbildningar. Samtidigt tvingar man de här eleverna att läsa teoretiska ämnen.<br>Bengt-Urban Fransson talar i detta sammanhang om ideologi. Han talar om de tankar och idéer som ligger bakom det nya gymnasiet.<br>&nbsp;? Mitt partis ideologi är att alla ska ha behörighet till universitet och högskolor. Men på grund av den ideologin bidrar man till att elever misslyckas, säger det socialdemokratiske kommunalrådet.<br>Krävs ändring<br>Fransson anser att gymnasieskolan måste reformeras. Där ingår att bara några program ska ge behörighet för studier på universitet och högskolor.<br>&nbsp;? Det är ett stort felgrepp som gjorts med gymnasieskolan och det måste vi ändra på: de som är intresserade av praktiska ämnen ska få koncentrera sig på det. Jag vet att de här tankarna strider mot många socialdemokraters ideologi. Men vi kan inte ha en skola som bidrar till att slå ut elever, säger Bengt-Urban Fransson.<br>De resultat som Skolverket redovisar när det gäller Arjeplog är de sämsta i länet. Bäst klarar sig eleverna i Luleå och Älvsbyn. I Älvsbyn är det 80 procent, åtta av tio, som får godkänt betyg. I Luleå är man nästan lika duk-tiga, 79 procent. <br>Men eleverna i Luleå är bäst när det gäller rätten att få studera på universitet. Där klarar 76 procent den gränsen, i Älvsbyn är motsvarande siffra 74 procent.<br>I Stockholm har 69 procent av eleverna slutbetyg från gymnasiet. Men bara 60 procent har betyg som gör att de har rätt att läsa på universitet och högskolor.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om