47 jobb serverade
Utmaningen har avlönat sig.På ett år har 47 jobb tillkommit i de norrbottniska livsmedelsföretag som ingår i Matproducenterna.
Utvecklingen pekade tidigare mot att små livsmedelsproducenter från länet skulle åka ur ICA, Konsum och andra stora matkedjor. I stället släpps de in.
- Jag tänkte tidigare att om fem år finns inte de små kvar på grund av att vi inte klarar de stora volymerna. Men det har svängt, säger Tryggve Bergman.
Kör tillsammans
Som belägg för samstämdheten lyfter han fram den gemensamma kampanj, med personlig företagsrepresentation, som nyligen genomfördes i Coop Forum i Luleå. Tillsammans stod då Delikatessfabriken, Piteortens Chark, Peterssons, Nordchark, Outinens potatis, Norrbottensgården, Olofssons bageri, chipsen från Jonssons, BD-Fisk, Hugosson, Polarica och Bergnäsets bageri.
De 20 medlemmarna av Matproducenterna uppges i år komma att omsätta 2,8 miljarder kronor. En ökning. Enbart BD-Fisk väntas i år öka omsättningen från 69 miljoner kronor till 82 miljoner. För fem år sedan omsatte Nordchark 13 miljoner kronor. Nu över 40 miljoner.
- Vi hade fem anställda, nu har vi sjutton. Vi säljer i länet och i Västerbotten. Vi ska försöka med Stockholm, säger Per-Ola Bucht, i Nordcharks ledning.
Företagen inom Matproducenterna innehåller tillsammans 1.000 av de 2.000 anställda som i Norrbotten jobbar med livsmedelsproduktion i första ledet.
Antalet anställda i de 20 företagen inom Matproducenterna har på ett år ökat med 47 personer, uppger Tryggve Bergman.
Fler medlemsföretag tillkommer.
I syfte att hålla ångan uppe i konkurrensen tittar Matproducenterna på hur elektroniska handeln kan underlätta påfyllningen av hyllorna i butikerna.
Ursprunget talar
Lokalproducerat går hem hos kunderna, enligt Jeanette Forsberg, livsmedelschef vid Coop Forum.
- Ja, jag tror det beror på att de vet varifrån råvarorna kommer. På senare tid tror jag det också har att göra med transporterna, om varorna färdas långt eller inte. Vi får också frågor om att ta hem varor och då kan kunden ha sett att ett företag kommit med en ny produkt, kanske en ny korv, beskriver Jeanette Forsberg.
Av varor där Norrbotten inte har produktion nämner hon kyckling. Sådan produktion borde det finnas utsikter för, anser hon.
Daniel Andersson, ICA Kvantum i Luleå, efterlyser mer av lokalproducerade grönsaker. Problemet är snarare att få fram volymerna.
Spottat upp sig
Även Daniel Andersson har sett en uppgång för lokalt producerade varor.
- De har aldrig varit på väg ut, men från kedjorna har de tidigare mottagits restriktivt. De lokala producenterna har också spottat upp sig. Inte minst är de duktiga i Norrbotten på chark. Den som lyckats bäst med sin marknadsföring är Norrmejerier. Arlas klövermjölk har liten försäljning och den tjeckiska säljer vi ytterst lite av. I takt med klimathot och dieselutsläpp kommer lokalproducerade varor att öka, säger han.
Norrbotten torde vara den region i landet som är tätast representerad på charkföretag, resonerar Stefan Lustig, VD i Piteortens Chark. Även han tycker sig ha sett en positiv utveckling, för konsumenten är det nu viktigt varifrån en vara kommer och den lokale handlaren vill få in lokalproducerade varor.
- Vi känner vind i seglen men faran är inte över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!