50 miljoner ska sparas
50 miljoner kronor. Så mycket ska länets vårdcentraler sänka sina kostnader före årets slut. Övriga enheter inom landstinget har sparbeting på två procent.
I det sammanhanget säger Ögren att Norrbotten och Västerbotten har lika många vårdcentraler och att de båda länen har liknande geografi. Det är det som ligger bakom beslutet att minska anslaget till länets primärvård.- Vi måste också se till att vår verksamhet blir mer effektiv efter införandet av det fria vårdvalet så att vi kan klara konkurrensen från privata vårdcentraler, säger Kent Ögren.På primärvårdens kansli har man tagit fram en åtgärdslista som består av tio punkter. Listan kommer att presenteras om någon månad.Division Opererande specialiteter ska spara 29 miljoner kronor. En åtgärd är att minska antalet höft- och knäledsoperationer med cirka 30 per år.- Antalet operationer av det här slaget per 1.000 invånare är högre i Norrbotten än övriga landet. Därför ska vi anpassa oss till de kriterier som finns i övriga landet när det gäller den här typen av operationer. Och det kommer att medföra en viss minskning. På det sättet ska vi spara cirka två miljoner kronor, säger divisionschefen Hans Rönnqvist.Ska nyttja sambulans
Bland sparåtgärderna ingår att standardisera materiel som används vid ortopediska operationer - allt för att göra verksamheten effektivare och billigare. Användning av ambulanshelikopter ska också minska. Det motiveras med att jämförbara län som Västernorrland och Jämtland använder färre helikoptertransporter och i stället använder det som kallas sambulans, att patienterna transporter i specialbil till sjukhus.Division Medicin ska spara 34 miljoner kronor i år - sex av dem hänger kvar sedan förra årets sparbeting. Bland åtgärderna ingår minskade anslag till sjukhusen i Kiruna, Kalix och Piteå. Det motiveras med att sjukhusen har fått mer pengar per patient än övriga sjukhus i länet.Bland klinikerna ska barnmedicin spara sex miljoner kronor för i år. Bland sparåtgärderna ingår att man ska anlita färre inhyrda läkare. I övrigt handlar sparåtgärderna av många små olika åtgärder.- Det finns en rutin att varje dag ta labprover på barn. Men ofta räcker det med att ta prov en gång i veckan. Genom en sådan åtgärd sparar vi pengar utan att den medicinska kvaliteten eller säkerheten påverkas, säger Per Fahleson som är länschef för barnmedicin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!