70 dog i byggolyckor

Varje månad dör en människa i en byggolycka i Sverige.  Taket är farligaste arbetsplatsen och i Luleå uppdagades i helgen arbete utan förankrad sele på 20 meters höjd.  - Det är allvarligt, säger Jan Andersson, Arbetsmiljöverket.

HALSBRYTANDE. Montering av byggställningar i helgen, inför ett bygge i Luleå centrum, skedde under våghalsiga former.

HALSBRYTANDE. Montering av byggställningar i helgen, inför ett bygge i Luleå centrum, skedde under våghalsiga former.

Foto: Mats Bengtsson

LULEÅ2008-10-06 06:00
Till Kuriren reagerade Luleåbor i grannskapet på det bygge som inletts en bit från polishuset. Husägaren Galären har byggplaner. Resning av byggställning i flera våningar upp på taket och flera våningar ovanför detsamma pågick från företaget Brinkab. Du måste inte vara förankrad med säkerhetslina om du står på en byggställning. Däremot om du klättrar och rör dig på osäkra ytor. - De ska alltid säkra sig i samband med sånt arbete, påtalade Jan Andersson, Arbetsmiljöverket, som kontaktats av Kuriren och hastigt ryckt ut. "Sånt händer"
Arbetsledaren i företaget Brinkab, Niklas Devik, deklarerade omgående att uppsträckning skulle ske. - Det här är sånt som händer, det är ungefär som att slarva med bilbältet, sade han. När en byggställning monteras ska det finnas en plan för arbetet. Det hade företaget. Alla hade inte hjälm. Göran Eriksson, ombudsman i Byggnadsfacket i Luleå, var inte på plats men menar att den riskanalys som ska finnas inför byggen ska ange att hjälm ska användas om det finns risk för fallande föremål. - Här fanns ingen risk för fallande föremål, kommenterade Niklas Devik. Jan Andersson berättade att Brinkab inte har dåligt rykte för sitt säkerhetsarbete. 70 döda
Byggbranschen är emellertid olycksdrabbad. I tidningen Byggnadsarbetaren avhandlas de 70 registrerade dödsolyckor som skett på byggen i Sverige sedan 2003. Här finns fallet där arbetaren Robert Radvan ramlade ner i en varm koksugn hos SSAB i Luleå och en känd dödsolycka i Haparanda. Vidare fallolyckor i landet vid fastighetsbyggen och en drunkning sedan en arbetare utsatts för gas i en brunn. Dessutom dödsolyckor vid rivning och med fordon. - Om man gör korrekta riskanalyser och följer alla regler sker inga dödsolyckor. Sådana beror på slarv från arbetsledare och enskilda, sade Göran Eriksson. Sedan rapporten sammanställdes har ytterligare allvarliga olyckor inträffat. Dödstalen motsvarar två skolklasser. - Vi pekar på stor tidspress och även andra anledningar, nämligen att det är underleverantörer i flera led och att ansvaret för arbetsmiljön blir otydligt. Det är hyfsat mycket utländsk arbetskraft och de har annan kultur. Dessutom finns språkförbistring. Vi tycker man ska ha tydligare ansvar i alla led och jobba mer systematiskt med arbetsmiljön. Byggherren har ansvar och måste se till att alla är medvetna om reglerna, och då inte minst för det specifika bygget. Det måste finnas resurser till att åtgärda problemen, sade Dan Lundqvist Dahlin, pressekreterare hos Byggnads i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om