Allt fler får hål i tänderna

Barns tandhälsa håller på att försämras. Mer än var tionde fyraåring har hål i tänderna. Nu drar tandvården i Luleå och Boden igång en kampanj tillsammans med mödravårds- och barnavårdscentraler för att vända utvecklingen.

LULEÅ2005-10-15 06:30
Under många år förbättrades barns tandhälsa. Men under senare år har den utvecklingen vänt.<br>Det försöker folktandvården ändra på genom speciella insatser i Luleå och Boden. Tanken är att man ska försöka hitta de barn som löper risk att få dåliga tänder.<br>Dolt socker<br>&nbsp;? Många föräldrar tycker inte att de har tid att laga soppor och kräm som man gjorde förr. Istället köper de färdiga produkter och tänker inte på det dolda sockret. Det är bland annat det som gör att barnens tandhälsa blivit sämre.<br>Det säger tandläkaren Anna-Lena Erlandsson som arbetar på specialisttandvården för barn- och ungdomar på Skeppsbrogatan i Luleå. Hon säger att det finns fler orsaker till att barnen får sämre tänder.<br>&nbsp;? En del föräldrar har svårt att sätta gränser för sina barn. Därför får barnen saft eller välling efter det att de borstat tänderna för kvällen. Om man gör så leder det till karies.<br>Måste sätta upp regler<br>Hon talar om föräldrarnas ansvar när det gäller att ge barnen bra tänder.<br>&nbsp;? Föräldrar måste sätta upp regler för barnen ? det är inte de som ska bestämma vad och när de ska äta.<br>I det sammanhanget talar hon om hur tandvården får ta hand om 18 månader gamla barn som har hål i tänderna.<br>&nbsp;? Barnen får bland annat puréer som är sötade. De kan få en liten Festis för att bli tröstade. Men de 2,5 decilitrarna innehåller mellan 10 och 12 sockerbitar. Men det värsta är nog att många ungdomar dricker mycket läskedryck och det påverkar också tänderna.<br>1980 drack svensken i genomsnitt 30 liter läsk per år. I dag är konsumtionen uppe i 94 liter.<br>Plockade bort allt sött<br>Konsumtionen av dold socker är något som kocken Eva Larsson på Junibackens förskola i Boden blev medveten om för drygt ett år sedan. Hon berättar om ett samtal som hon hade med en förälder.<br>&nbsp;? Kvinnan tyckte det var fel att vi serverade söta mellanmål som krämer och nyponsoppa. Jag hade inte tänkt på det men efter vårt samtal började jag fundera.<br>Det blev startskottet i ett förändringsarbete. Eva Larsson plockade bort sylt, sötade krämer och soppor som barnen fått som mellanmål. Nu får de frukt, smörgås och ost i stället som mellanmål.<br>&nbsp;? Ingen av barnen har protesterat så det är inget större problem att göra den här förändringen, säger Eva Larsson.<br><br>Fakta / Det dolda sockret<br> En matsked ketchup (8 gram) = 1 sockerbit<br> En matsked marmelad = 3 sockerbitar<br> En liten burk yoghurt = 5 sockerbitar<br> En liten portion jordgubbskräm (125 gram) = 7 sockerbitar<br> En liten portion nyponsoppa (2 dl) = 5 1/2 sockerbit<br> Ett glas O?boy = 5 sockerbitar<br> En flaska läsk (33 cl) = 8 sockerbitar<br> En liten portion kalaspuffar = 3 sockerbitar<br> En liten portion Start russin (30 gram) = 7 sockerbitar<br> En liten portion Müsli frukt (25 gram) = 2 sockerbitar<br> En chokladkaka (100 gram) = 19 sockerbitar<br> Godis (125 gram) = 31 sockerbitar<br> Glass (100 gram) = 10 sockerbitar<br> En liten påse Ahlgrens bilar = 19 sockerbitar<br>jackie.bortz@kuriren.com<br>0929/375 78
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om