Allt väl för vintersvanen i Persöfjärden
Hör du till dem som oroat dig för den ensamma svanen som övervintrar vid kanalen i Persöfjärden? Då ska du få lugnande besked nu, för den cirka treåriga individen ser ut att vara i gott skick enligt ornitologen Rolf G Gustafsson.
Det är på intet sätt unikt att en fågel stannar kvar på det här viset. Men inte heller helt vanligt. Att man ska flytta när dagslängden minskar på hösten finns inbyggt men av olika orsaker så kan vissa individer "välja" att stanna kvar.
En skada, kan också göra att flyttningen ställs in och driften att ge sig av minskar då och individen blir kvar.
- Det är ingen fara bara det finns tillgång till föda och öppet vatten och det gör det ju här, säger Rolf och spanar i kikaren på svanen som dragit sig längst bort i den isfria rännan. Den visar tydligt att den är iakttagen.
- Den är oerhört vaksam och det är ett gott tecken. Sen ser man att den putsar sig och slår med vingarna. Hade den varit skadad så hade den inte betett sig så, säger Rolf.
Han säger att den har gott om föda och att den borde kunna klara sig på plats fram till dess vintern släpper sitt grepp.
Inga fiender
- Kyla är inget större problem bara det finns tillgång till mat. Några naturliga fiender har den egentligen inte, säger Rolf G Gustafsson.
Runt kanalen har räven satt sina spår. Och visst, en svanstek skulle kanske sitta fint om isen slår sina klor i fågeln. Men hittills så är den vackra sångsvanen ohotad.
- Den har en kritvit dräkt så den har nog en 3-4 år på nacken bedömer Rolf svanens ålder. Och då den promenerar omkring på isen så sker det utan problem. Dess väl och ve har följts under vintern, inte minst av närboende:
- Det är bra, fortsätt hålla koll, säger Rolf G Gustafsson som tycker det var skönt att få veta att fågeln verkar vara OK.
Skulle den sen stryka med i vinter, om förhållandena blir lite mera extrema så säger han naturligt:
- Då kanske man ska låta naturen ha sin gång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!