Smittskyddsläkaren: "Ge fan i att stoppa saker i öronen"

Vi är mitt inne i vabruari och många barn är sjuka.
Men hur länge ska man hålla barnen hemma? Och kanske främst, hur undviker man att bli sjuk?
Smittskyddsläkare Anders Nystedt har svaren, samtidigt som han utvärderar fem huskurer.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt testar huskurer som sägs vara bra mot olika sjukdomar som florerar just nu.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt testar huskurer som sägs vara bra mot olika sjukdomar som florerar just nu.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2025-02-21 05:00

Luleåborna vabbade för 63 360 000 tusen kronor under fjolåret med en peak under årets tre första månader, inte minst för att vi vintertid är mer inomhus vilket är en bra för smittor att sprida sig, menar smittskyddsläkare Anders Nystedt.

– Det är egentligen samma säsongsvirus som snurrar runt hela vintern. Det är RS-virus, influensa, olika coronavirus och magsjukor som florerar. Faktiskt inte så mycket vinterkräksjuka, utan andra sorters magsjukor. Här och där har vi också sett utbrott av vattkoppor, säger han.

undefined
Vabuari är här och smittskyddsläkare Anders Nystedt berättar om vilka sjukdomar som just nu härjar, samtidigt som han skrattar gott åt flera huskurer som florerar på nätet.

Anders Nystedt är en varm förespråkare för att Sverige ska börja vaccinera barn mot vattkoppor. Han hänvisar till andra västländer som infört vaccinering mot den kliande sjukan som visat sig ge ett bra skydd under lång tid.

– Jag menar, då slipper föräldrar stanna hemma, men framför allt slipper barnen att bli sjuka, säger han.

Enligt statistik från Försäkringskassan har uttaget av vab minskat något i Luleå mellan år 2023 och 2024, men är fortfarande högre än innan pandemin. Förklaringen kan ses i att förskolor och skolor har striktare regler för när barn är välkomna. Men Anders Nystedt påpekar också att det finns en antikroppsskuld efter pandemin.

– Immunförsvaret måste tränas för att vara i topptrim. Bygger du mycket muskler kan du bli som Arnold Schwarzenegger, men ligger du och slöar på soffan blir du klen som sillmjölk. Precis så fungerar immunförsvaret.

Han poängterar att barn ska hållas hemma de första dagarna de åkt på en smittsam sjukdom. Uppsöka vården ska man göra först när barnet uppvisar allmänpåverkan. Mycket, menar han, kan man göra själv hemma – att vid hög feber ge febernedsättande och vid diarréer vara noga med att tillföra vätska. 

– Misslyckas man som förälder kan man ringa 1177 för att få råd om det är dags att söka hjälp, säger han.

undefined
Barn ska vara hemma från förskola och skola tills de är feberfria och orkar med skolmiljön, menar smittskyddsläkare Anders Nystedt som dock sett att sjukdomsfallen minskat något. "Jag tror det är det fina vädret, att många fler är ute", säger han.

När kan barnen gå till förskola och skola?

– De kan gå när de är feberfria och orkar med att vara i den miljön. Vad gäller magsjuka är det precis som för vuxna. Man ska vara hemma 48 timmar efter senaste racerbajset innan man skickar barnen till skolan eller själv går på jobbet.

Hur undviker man att bli sjuk?

– Håll andan!!!! Nej skämt å sido, men de råd vi präntande in under pandemin var en dyr, men bra lärpeng. Det vill säga att tvätta händerna och hålla avstånd. Skyddsplikten ligger främst på den sjuke, det vill säga att inte gå på jobbet, på stan och om man haft magsjuka absolut inte handla av buffén på Ica eller plocka lösviktsgodis med händerna, säger Anders Nystedt

Och så var det detta med gamla huskurer för att bota sjukdomar. Av följande huskurer, som man snabbt kan läsa sig till på internet, är det bara ett av tipsen som Anders Nystedt menar kan lindra, men absolut inte bota.

  • Lökbad som placeras under barnets säng för att dämpa hosta?

    – Vad är ett lökbad? Möjligen kan barnet bli friskare för att det luktar så illa om natten. (Gapskratt)

  • Honungsvatten?

    – Du blir inte frisk fortare, men kan lindra och lösa upp slem. Du kan må lite bättre.

  • Äta vitpepparkorn mot magsjuka?

    – Herregud, var har du hittat dessa tips? Varken vitpepparkorn eller den gamla skrönan om att dricka whisky för att ta döda bakterier i magen är framgångsrikt. Jag läste en studie från 1990-talet av en engelsman som studerat om whisky kunde döda salmonellabakterier. Hans slutsats var att man behövde dricka 22 liter och då har man inte bara tagit död på salmonellan.

  • Vitlökstussar i öronen mot öroninflammation?

    – Absolut inte. Man ska ge fan i att stoppa saker i öronen. Punkt!

  • Vitlöksklyftor i näsan mot bihåleinflammation?

    – Nej, det skadar bara slemhinnorna i näsan. Men om man bara utsätter sig själv och tror att man blir frisk om man stryper en groda vid fullmåne så finns något som heter placeboeffekt. Däremot finns INGA vetenskapliga bevis för att någon av dessa huskurer botar. Däremot kan honungsvatten lindra, säger Anders Nystedt.

Fotnot: En viktig regel är att barn under ett år inte ska äta honung. Honung kan innehålla sporer från Clostridium botulinum, en bakterie som kan orsaka spädbarnsbotulism – en allvarlig men lyckligtvis ovanlig sjukdom. Eftersom bebisars tarmflora ännu inte är fullt utvecklad kan de inte bekämpa dessa sporer, vilket gör dem extra sårbara. Följ Livsmedelsverkets rekommendationer.

Korta fakta om vab

Under februari 2024 utbetalades ungefär 820 000 vab-dagar i Sverige, flest utbetalda vad-dagar under hela året

I alla län minskade antalet vab-dagar jämfört med 2023.

Fram till och med 2021 har utvecklingen gått mot ett mer jämställt uttag av vab. Men sedan 2022 har utvecklingen gått åt motsatt håll. Att dela jämställt innebär att män respektive kvinnor tar ut 40–60 procent av de utbetalda dagarna.

Under 2020 var andelen föräldrar som vabbade högst i hantverksyrken inom byggverksamhet och tillverkning samt lägst bland chefer.

Försäkringskassans prognos för vab visar att antalet vab-dagar förväntas minska de kommande åren medan utgifterna för vab förväntas öka på grund av högre löner. Av alla vab-dagar 2023 togs 1,3 procent ut av andra än vårdnadshavarna. 

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!