Beslutet att avveckla Bussgods i Norrbotten är ifrågasatt även i Västerbotten, då konsekvenserna blir stora även i grannlänet.
– Det var nödvändigt tyvärr för oss att göra det, säger Anders Öberg, ordförande för länstrafiken i Norrbotten och ordförande för den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten.
Politiker i Västerbotten säger att de inte blev informerade i förväg?
– Det finns information som har lämnats på ledningsnivå men vi har inte haft någon dialog på politisk nivå, om det är det de menar, säger Anders Öberg.
Borde ni inte haft det?
– Ja, i efterhand kan man konstatera att vi borde haft en bredare dialog. Det är ett aktiebolag, börjar man berätta saker för flera så går det inte att hantera frågan på ett så smidigt sätt utan att oroa personal och verksamhet, säger Anders Öberg.
Anders Öberg anslår en positiv ton.
– Jag tror inte sista ordet är sagt när det gäller att transportera gods på länets bussar.
Vid årsskiftet ska Bussgods vara avvecklat. Största kunden, Länsservice, fick en förvarning i slutet av januari att man måste hitta andra transportörer för allt gods som Bussgods kör ut i länet berättar Anders Öberg.
Vad är anledningen att Bussgods i Norrbotten inte har gått ihop ekonomiskt?
– Länsservice uppdrag som varit väldigt omfattande, 52 procent, har rent krasst bara motsvarat 20 procent av intäkterna. Det är ett avtal som har legat kvar och inte har omförhandlats kontinuerligt. Det finns en ökande konkurrens som gjort att prisbilden inte skruvats upp för att täcka de verkliga kostnaderna, säger Anders Öberg.