Vattenfall Eldistribution har informerat berörda markägare på sträckan Svartbyn-Hällmyran att bolaget inte kommer att bygga de två kraftledningar på 150 kilovolt som man sökt tillstånd för. Förutsättningarna har förändrats, då behovet att snabbt få fram el till Luleå industripark har förskjutits framåt i tiden.
– Det är väldigt få av kunderna som behöver all effekt från dag ett, utan det är utspritt över en längre tid. Vi har sett att vi kommer att kunna möta en stor del av kunderna med befintligt nät och resten behöver inte vara på plats förrän 2028 och framåt, säger Tomas Carlefalk som är programledare för industrianslutningar på Vattenfall Eldistribution.
Det är ett resultat av de nya tilldelningsprinciper som infördes förra året, där elkunderna är tvungna att mer i detalj redovisa sina behov.
– Istället för att vi ska bygga dubbla ledningar hela vägen från Svartbyn i Boden ned till Hertsöfältet så inväntar vi Svenska kraftnäts utbyggnad av stamnätet, i alla fall på två tredjedelar av den här sträckan, säger Tomas Carlefalk.
Hällmyran, norr om bostadsområdet Hällbacken, kommer att bli noden i ledningsnätet. Där ska Svenska kraftnät och Vattenfall Eldistribution bygga varsin nätstation. Från Hällmyran ska Vattenfall Eldistribution sedan bygga fyra 150 kilovolts ledningar till Luleå industripark, där två ska gå till Svartön för att förse SSAB med elström och två ska gå till Hertsöfältet, där Vattenfall bygger en nätstation för fördelning till övriga kunder.
– Vi har ambitionen och tror att vi kommer kunna möta alla kunders tilltänkta tidsplaner i det här området. Då bygger det ju på att
Svenska Kraftnät också gör det, annars har inte vi någon el till våra ledningar, säger Tomas Carlefalk.
Vattenfalls slopade utbyggnadsplaner innebär att mindre mark måste tas i anspråk på sträckan Svartbyn-Hällmyran, eftersom det bara blir Svenska kraftnät som ska anlägga två 400 kilovolts-ledningar på sträckan.
– Vi hade planerat att gå parallellt med Vattenfalls ledningar. Nu ser vi möjlighet att flytta våra ledningar, så att vi kan ta lite mindre mark i anspråk eftersom deras ledningar försvinner. Start och slut är fortfarande detsamma men sträckningen däremellan kan bli lite förändrad, säger Bengt Langels, projektledare på Svenska kraftnät.
Vattenfall Eldistribution sökte tillstånd först och kunde därmed dra den rakaste linjen genom terrängen.
– Nu ser vi möjligheten att förflytta oss dit. På vissa ställen är det bara att vi förflyttar oss 10-15 meter i sidled, på andra ställen undersöker vi större förändringar, säger Bengt Langels.
På ett område planerar Svenska kraftnät att dra ledningarna utanför den planerade korridoren som man sökt tillstånd för. Det gäller ett område i Södra Sunderbyn som sträcker sig fram till E4. Svenska kraftnät förbereder ett kompletterande skriftligt samråd för den sträckan.
– Initialt innebär det en försening, vi hade tänkt skicka in vår koncessionsansökning i slutet av förra året. Nu hoppas vi att vi kan få in den till sommaren 2025. Vi ser inte att det kommer att påverka sluttiden, vi tror att vi kan jobba ikapp det, säger Bengt Langels.
Han hoppas att tillståndet kan vara klart i slutet av 2026, då kan bygget starta under hösten 2026 eller till våren 2027.
– Vi har räknat med ungefär två års byggtid, säger Bengt Langels.
Ledningsgatorna genom skogen för Svenska kraftnäts 400 kilovolts-ledningar blir cirka 80 meter breda.