Angreppen i skogen ökar

Kring år 2100 beräknas Norrbotten ha ett klimat som motsvarar nuvarande förhållanden 50-100 mil söderut. Skadeangreppen i länet väntas öka.- Vi kan ju titta söderut och se vad de har för skador där, säger Hillevi Eriksson, Skogsstyrelsen.

LULEÅ2008-03-06 08:56

Hon är den person vid Skogsstyrelsen som arbetar mest med klimatfrågan och har ansvarat för underlag till Klimat- och sårbarhetsutredningen. I november ifjol lämnade hon rapporten "Svenskt skogsbruk möter klimatförändringar".

Enda valet

Man kan förhålla sig på flera sätt till klimatförändringen. I Norrbotten blir det mindre kallt och skogen växer bättre. Hillevi Eriksson ser däremot inte skäl till att vara glad.

- Det är ju ett elände för världen och många fattiga länder drabbas. Vi måste minska utsläppen, helt enkelt.

Skogsstyrelsen och skogsindustrin följer utvecklingen, beskriver scenarier och ger råd.

En skogserfaren person i Sverige kring år 2100 kommer knappast att kunna konstatera förändringarna i skogen som följt av klimatförändringarna. De förändringar som uppenbaras för ögat hör sannolikt ihop med människans val av skogsbruk.

Däremot kommer folk över tid att bli varse mildare och kortare vintrar, med variationer av kallvintrar. Klimatet 2100 i Norrbotten, utom fjällen, väntas motsvara det i Sundsvall, som lindrigaste scenario. Med mer omfattande klimatförändringar får norrbottningen fira jul som västmanlänningar nu gör.

Mer gran

Längre växtperiod ökar tillväxten.

- Att odla mer gran kan vara ett sätt att nyttja tillväxtförutsättningarna. Granen växer snabbare än tallen på näringsrik mark. Och redan nu finns det väl mycket tall i Norrbotten, säger Hillevi Eriksson.

En allmänt större uppblandning av trädslag rekommenderas av Skogsstyrelsen. Om ett trädslag drabbas av skador står andra emot. I södra Sverige har stormen Gudrun påvisat risker med bestånd av gran och i framtiden väntas angreppen på skogen öka. Ändå har södra Sverige skäl att satsa vidare på gran, anser Hillevi Eriksson.

Norrbotten förväntas klara sig förhållandevis bra mot stormar och angrepp, jämfört med Götaland. Rotrötan tilltar dock i landet och länet.

Skadeinsekter väntas öka

- Det har att göra med avverkning under vegetationsperioden. Framöver kommer ju mer avverkning att ske under den perioden, säger Hillevi Eriksson. Avverka gärna på vintern och behandla stubbarna om avverkningen skett under växtperioden, råder hon.

I vad mån angreppssvampar kommer att trivas i norrbottniska skogarna är svårt att säga, anser hon.

Inslaget av skadeinsekter väntas öka i länet. I södra Sverige förs en kamp mot granbarkborren och press har satts på skogsägare för att få bort angripna träd.

En erfarenhet är att stormfälld skog måste omhändertas snabbt för att inte angripas.

Bakgrund:

Skogsstyrelsens rapport "Svenskt skogsbruk möter klimatförändringar" hanterar skogen ur produktionssynpunkt. Rapporten utgår ifrån ett väntat scenario av klimatförändring. Det kan bli värre än så, men också lindrigare.

Slutsatser:

# Klimatförändringen innebär genomsnittligt ökad tillväxt i skogen.

# Skadorna på skogen ökar. Det ger många skogsägare negativt utfall i lönsamheten, även om nettoeffekten av klimatförändringen de första decennierna blir positiv.

# Spridningen av rotröta ökar. Ökas behandlingen i god tid kan utbredningen norrut bromsas.

# Snytbaggen gynnas av klimatförändringen, särskilt i Mellansverige och norrut.

# Gemensamt samordnad brandövervakning bör finna liksom krisberedskap för extrema händelser.

# För att minska verkan vid skador på skogen kan skogsägarna satsa på fler trädslag och mer av blandbestånd.

# Variationen av frön och plantor bör öka.

# Ökad satsning på gran kan ske i Norrland, där det passar. I Götaland bör man satsa mer på tall, på torkkänsliga och vindutsatta marker. På sikt ändras valet av trädslag ytterligare. Vad som är beprövad erfarenhet i skogen uppgraderas återkommande. En del arter blir stressade av nya förhållanden.

# Medelåldern för när skogen huggs ner sjunker.

# Blötare marker och mindre tjäle gör det svårare få ut virket ur skogen. Dessutom behöver skogsvägarna bli bättre.

# Skyddet för biologisk mångfald bör öka.

# Risken för att skada vattendrag ökar. Maskinerna bör välja mer skonsamma vägar i skogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om