Antalet gråsälar bara fler och fler

Sälar inne i stan och sälar ute på isarna i havsvikarna. För många något gullig, för yrkesfiskarna ett hot mot deras näring.

Dimmigt. Trots dimman kunde man se några av de över 200 sälarna ute i Mjöfjärden.

Dimmigt. Trots dimman kunde man se några av de över 200 sälarna ute i Mjöfjärden.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-05-08 17:00

Sälbeståndet har ökat kraftigt de senaste åren. Inne i centrala Luleå har sälkutar sökt sig in både till Södra hamn och till Norra hamn. Utanför hamnen i Mjöfjärden, mellan Råneå och Luleå, ligger över 200 sälar på de sista isresterna.

– Numera är det här en vanlig syn och nu börjar sälarna vara ett gissel. Jag tycker synd om yrkesfiskarna, säger Ove Lundberg, Råneå, som har sin stuga i Mjöfjärden.

Hans recept på att minska sälstammen är ganska radikalt. Han tycker att säljakten borde släppas fri.

– I dag är det allt för krångligt för den som vill jaga säl med licenser och allt annat och det gör att folk avstår. Men både myndigheterna och politikerna är för fega och är rädda för opinionen, säger han.

Han får medhåll av yrkesfiskaren Thomas Innala, Luleå, som konstaterar att antalet sälar i Bottenviken bara ökar och ökar.

– I år har vi haft en så mild vinter att en massa gråsälar sökt sig ännu längre norrut än de brukar. Nu har vi dem på första parkett redan då vi ska börja fiska, säger han.

Det är gråsälen som är besvärligast och ställer till mycket mer oreda för yrkesfiskarna än vad vikaresälarna gör.

– Den är stor och våldsam och river sönder våra fiskeredskap, förklarar han..

I år har Naturvårdsverket gett tillstånd till att man får skjuta 60 gråsälar i Norrbotten. Enligt Thomas Innala har det dock ingen betydelse om man får skjuta 30 eller 300 gråsälar.

Han har sin lösning klar då det gäller säljakten.

– Sälen svårjagad. För en vanlig jägare är det en helt annan miljö att jaga i skärgården. Man måste hitta på något annat sätta att jaga och då är det bättre om vi får skjuta sälarna som rör sig kring våra redskap, säger Thomas Innala, som själv inte jagar säl.

Att säljakt är svårt vittnar också statistik från Naturvårdsverket om då man summerar 2014. Totalt hade man gett tillstånd till skyddsjakt på 290 gråsälar och bara 110 sköts och 63 rapporterats som tappade. I Norrbotten var tilldelningen 60 gråsälar. Bara 20 sköts och åtta rapporterades som tappade.

Per Risberg, handläggare vid Naturvårdsverket, konstaterar också att sälstammen ökat något de senaste åren. I år har man också höjt tilldelningen av antalet gråsälar som får skjutas, från 290 till 350.

– Svårt svara på om det räcker. Det handlar om att begränsa antalet sälar som gör skada på redskap och fångst. För det är ett antal sälar som ställer till med mer problem än andra. Hur många de är är omöjligt att säga, säger Per Risberg.

Skyddsjakt på säl

Det är tillåtet att skyddsjaga säl från båt, om båten ligger stilla. Man får ha motorn igång.

Den som jagar från båt ska ha genomgått utbildning i säljakt anordnad av svensk eller finsk jägarorganisation.

I år har totalt två av 60 tilldelade gråsälar skjutits i Norrbotten.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om