Videon är inte längre tillgänglig
Förskrivningen av antibiotika minskade under förra året med åtta procent. Det är den största minskningen under 2000-talet.
Utvecklingen i Norrbotten är ännu bättre vilket glädjer ansvariga inom landstinget.
– Här har det minskat med nio procent och vi ligger under rikssnittet. Det är väldigt kul, säger Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare och ordförande för Strama i Norrbotten.
Strama är ett nätverk av läkare och forskare som arbetar för att minska antibiotikabruket. Projektet drivs i samverkan med Folkhälsomyndigheten.
Nystedt kan peka på att Norrbotten tillhör de län där antibiotika brukas mest försiktigt. Länet är här femte bäst i riket totalt och tredje bäst när det gäller förskrivning till barn. Detta efter målmedvetet arbete för att få ned förskrivningen.
– Vi har en antibiotikaansvarig läkare på varje enhet där antibiotika förskrivs, säger Nystedt.
Han berättar dessutom att det finns en växande acceptans för den restriktivare hållningen.
– Folk är medvetna om problemen. Antibiotikan räddar miljoner liv men fortsätter vi att slaska ut den inom vården och livsmedelsindustrin är det slut med det, säger han.
Därav vikten av att minska den onödiga användningen av antibiotika, det gäller särskilt mot vanliga luftvägsinflammationer.
Men trots framgångarna blir resistenta och multiresistenta bakterier allt fler och sprids snabbt över världen. I Norrbotten registrerades 143 fall i fjol – 2000 var siffran ett fall!
I dag är fem bakterietyper resistenta och tre riskerar att bli det och bevakas. Av de tre orsakar två allvarliga lunginflammationer och en diaréer.
– Man beräknar att det 2013 dog 23.000 människor i USA på grund av resistens mot antibiotika. Och det är inte så att det finns nya former av antibiotika på gång som kan ersätta de som finns i dag, säger Nystedt.
Om antibiotikan spelar ut sin roll så blir i dag hanterbara sjukdomar som inflammationer och blodförgiftningar dödliga hot igen.
– Det kan bli så att vi i framtiden endast kan nyttja antibiotika vid livshotande tillstånd, säger Anders Nystedt.
Mycket återstår – Norrbotten har trots förbättringar fortfarande en hög förskrivning inom slutenvården (sjukhusen) och ligger femte sämst i landet.
Men det finns sporrar i arbetet. De landsting som under 2014 klarar av att ytterligare minska förskrivningen av antibiotika får dela på 100 miljoner kronor från staten.