Snöskotertjuvarnas tid är här. Sedan nyår har över 20 skotrar försvunnit från släp och gårdar runt om i länet och hamnat i fel händer.
Kent Lindmark, skadeförebyggare på Folksam, tror att stölderna utförs att personer kopplade till organiserad brottslighet. Att det handlar om beställningsjobb.
- Det verkar så genomtänkt, säger Kent Lindmark.
Ökat i värde
En del i problematiken är att värdet på skotrarna har ökat de senaste tio åren, förklarar Lindmark. I dag ligger värdet i nästan alla fall från 100.000 kronor och uppåt.
Förra året försvann ett 60-tal skotrar vilket innebär att notan för stölderna hamnade på i runda slängar sex miljoner kronor.
Men det finns en rad saker som skoterägaren kan göra för att minimera risken för att bli av med ögonstenen, menar Kent Lindmark.
- Ägaren har ett stort ansvar själv och vi hjälper gärna till med rådgivning för att förebygga att det händer (se faktaruta).
Det kan handla om allt från hur skotern parkeras till vilka lås som används.
Dyrare försäkringar
Kent Lindmark tror också att grannsamverkan kan slå undan fötterna för tjuvarna.
- Om man ser att okända bilar kör omkring i kvarteret, ta kontakt med dem och fråga om de behöver hjälp eller något sådant. Då kanske de undviker det området.
Stölderna slår i förlängningen tillbaka mot skoterägarna i och med att försäkringen blir dyrare.
- Vi är ett gäng skoterägare som delar på risken, säger Kent Lindmark.
En skoterägare som drabbas av tjuvar ersätts till fullo av Folksam.
Har skotern inte varit låst med klassificerat lås av stöldskyddsföreningen, typ mattlås eller liknande, tillkommer 5.000 kronor på självrisken.