"Årets is är inte bra"

Isbanan är äntligen öppen, i veckan ska skridskoisen vara helt klar och vindskydden placeras ut. Vi har kollat läget med Jan Blomkvist, arbetsledare på isbanan.

Jan Blomkvist, arbetsledare friluftsliv på Luleå kommun, har hand om isbanan.

Jan Blomkvist, arbetsledare friluftsliv på Luleå kommun, har hand om isbanan.

Foto: Jessica Tervaniemi

Luleå2018-01-11 07:00

Hallå där Jan Blomkvist, arbetsledare på isbanan.

Vad är status på isbanan just nu?

– Traktorerna går för fullt! Hela banan är öppen och i slutet av denna vecka har vi förhoppningsvis färdig skridskois överallt. Då ska vi även få ut vindskydden med bänkar och grillar.

Hur har arbetet med årets isbana gått?

– Det har snöat mycket så det har varit mycket jobb. Men jag var ute i helgen när Lions öppnade på Gråsjälören. Jag har aldrig sett så mycket folk på väg dit, det var knökfullt! Det är jättekul att det är uppskattat.

Hur påverkades isen av att brytas upp då Färjan bogserades bort?

– Det var lite knöligt, men det blev bra ändå. Men isen vi har i år är inte bra.

På vilket sätt?

– Det är mycket luft, den är ojämn och har ingen hårdhet. Det beror på att det regnade på snön och sedan frös. En blank is som får frysa blir en svartis, eller kärnis, som är hårdare. Den här kallas gråis, när man hyvlar går den lättare sönder, den är svårare att få till. Men det går och hållfastheten är det inga problem med.

Hur tjock är isen nu?

– Mellan 50-60 cm.

Hur lång är isbanan?

– Ett varv är cirka tolv kilometer, från Norra hamn till Mjölkudden, förbi Hälsans hus, Bergnäset, Gråsjälören, Södra hamn och tillbaka.

Är det några nyheter i år?

– Vi har en del evenemang, holländarna ska köra maraton, sen har vi en tour som är öppen för alla. Tidigare hade vi Luleå on ice, nu sprids det ut under ett antal helger istället.

Jan Blomkvist

Ålder: 62.

Familj: Fru, två barn, fyra barnbarn, en hund.

Bor: Luleå centrum.

Gör: Arbetsledare på isbanan, Luleå kommun.

Intressen: Hunden, stugan, fiske, båten och resor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om