Videon är inte längre tillgänglig
Branschorganisationen Svensk Handel tror att vi kommer att för första gången köpa mat för ett värde på över sju miljarder kronor under påskhelgen.
Redan på tisdagen var Gertrud Edberg, 84, i full färd på Coop Forum. Trots att hon bara passerat fiskdisken och frukt & grönt var hennes varukorg redan halvfylld.
Arkitekten, som en gång ritade Mjölkuddskyrkan, ser framemot årets påskfirande.
– Det är så skönt med påsken. Man vet precis vad man behöver. Jag äter alltid spenatsoppa med ägghalvor på skärtorsdag. På långfredag blir det lax. Påskafton tillagar jag någon äggrätt, medan på påskdagen och annandag påsk blir det lammstek.
Strax intill står Eva Johansson och fyller fiskhyllorna med gravad och färsk lax. Det handlar om en av de sista gångerna.
Efter påskhelgen lämnar hon och sonen Jon Luleås största fiskdisk, som kommer att övertas av Coop-butikens egen personal.
Familjen Johansson är egen företagare och tog över skötseln av fiskdisken på Storheden för nästan två år sedan.
– Vi har kämpat en tid med sviktande lönsamhet. Tyvärr går det inte att driva verksamheten vidare. Det är synd, berättar Eva som planerar att fira påskhelgen i Vitå med strömming, lax och inlagd sill.
Hon medger till slut att "det kan bli en påskskinka också".
Sju ton lax har handlaren Daniel Andersson bunkrat upp på Ica Kvantum.
– På skärtorsdag räknar jag med att fördubbla butikens omsättning jämfört med en vanlig torsdag. Vårt största problem just nu är hur vi ska få ut varorna på hyllorna. Jag har ringt in all personal som jag fått tag i.
Han tror att kulmen på årets påskhandel kommer att inträffa under onsdagen och skärtorsdagen.