Årets semmelvinnare korad

SEMMELKRASCH. Mikaela Sjöström, i mitten, fick närkontakt med semlorna på ett annorlunda vis. Till vänster om henne Alexandra Ferm och Anna-Lisa Westin. Till höger Frida Aili och Traci Edwards.

SEMMELKRASCH. Mikaela Sjöström, i mitten, fick närkontakt med semlorna på ett annorlunda vis. Till vänster om henne Alexandra Ferm och Anna-Lisa Westin. Till höger Frida Aili och Traci Edwards.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2012-02-18 06:00

Första kommentaren om vinnarsemlan var att den såg lite svettig ut. Men utseendet kan som sagt bedra och när alla tio semlorna var avsmakade stod den som segrare.

Årets testpanel, fem spelare från Northland Basket, går in seriöst för uppgiften. Tio semlor ska avsmakas, bedömas och slutligen betygsättas. I vanlig ordning handlar det om att titta och smaka på bullens samtliga beståndsdelar. Först ut är semlan från ICA Maxis eget bageri.

- Den ger lite motstånd, men jag gillar det, säger Alexandra Ferm efter första tuggan.

Amerikanska Traci Edwards har aldrig smakat semlor tidigare och ser aningen skeptisk ut.

Utseendet inte allt
Alexandra Ferm konstaterar att den perfekta semlan finns, men att många inte håller måttet. Några av semlorna möts av beundrande utrop när de bärs ut, för deras utseendes skull. Lite mer välgräddade bullar får högre betyg än de ljusa, när det gäller det rent estetiska.

Men utseende och smak hänger långt ifrån alltid ihop. Café Linas semla är liten i storleken, rund och symmetrisk men har ändå ett hembakat utseende, tycker flera i panelen. Smakmässigt når den inte ända fram utan landar på ett slutbetyg strax under medel. Börje Olssons semla får kommentaren "fantastiskt utseende".

- Vi kommer att vara stenhårda domare, konstaterar Frida Aili en bit in i avsmakningen.

Någon tycker att det är lite synd om upphovsmakarna till de semlor som får lågt betyg. "För brödig smak", lyder omdömet om ett par av semlorna som testas. Fjolårets vinnare från Holms konditori får känna sig besegrad i år. Kommentaren är "helt okej", men inte mer.

- Något saknas, säger Anna-Lisa Westin.

Rättvist betyg
Frida Aili vet hur en semla ska avätas för att betyget ska bli så rättvist som möjligt:

- Det är viktigt att ta en tugga med allt, locket, grädden, mandelmassan. Det måste man göra.

De går som sagt in i provsmakningen med gott mod, men ungefär halvvägs börjar de känna av ett visst motstånd. Någon av dem konstaterar att hon åt för mycket av den första bullen.

Men samtliga smakar av alla tio och till slut kan en vinnare utses, semlan från Trend Bageri. Det högsta enskilda betyget, totalt 21 poäng, går dock till tvåan, semlan från Café Bygård i Rutvik.

1.

Bageri: Trend Bageri

Pris: 22 kronor.

Betyg: 3,48

"Godast. Helt i min smak. Söt"

2.

Café Bygård

Pris: 23 kronor

Betyg: 3,4

"Så här tänker jag mig en samla, väldigt god mandelmassa"

3.

Bageri: Börje Olssons

Pris: 25 kronor

Betyg. 3,2

"Snygg"

4.

Gammelstads bageri

Pris: 25 kronor

Betyg: 3,18

"Snyggt utseende, väldigt söt"

6.

Bageri: Holms konditori

Pris: 24 kronor

Betyg: 2,62

"Helt okey"

7.

Bageri: ICA Maxis egna

Pris: 15 kronor

Betyg: 2,6

"Lite seg"

8.

Bageri: Café Lina

Pris: 25 kronor

Betyg: 2,46

"Bra lock"

9.

Bageri: Nya Anderssons konditori

Pris: 17 kronor

Betyg: 1,92

"För sockrig"

10.

Bageri: Bröderna Olofssons/ICA Kvantum

Pris: 17 kronor

Betyg: 1,5

"Ser ogräddad ut"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om