Årets uppstickare
Piratpartiet är en uppstickare i årets val. Det nybildade partiet hoppas komma in i riksdagen vid sitt allra första val.- Vi har redan fler medlemmar i Norrbotten än miljöpartiet, säger riksdagskandidaten Bernt Granbacke, Luleå.
Bernt Granbacke tycker att politikerna får skylla sig själva om det uppstått ett politikerförakt.
- Det är politikerna som har ett medborgarförakt, säger han.
Själv är han infödd norrbottning och har tidigare varit politiskt aktiv men i vilket parti vill han inte säga i dag.
- Jag har bättre insikter och kunskaper om samhället nu. Det var ungdomsverksamhet som jag jobbade inom, förklarar Bernt Granbacke.
Hoppas på vågmästarroll
Han är född i Boden och uppvuxen i Pajala. Nu bor han och jobbar i Luleå. Arbetsplatsen är Luleå tekniska universitet där han är service manager vid IT-avdelningen.
Piratpartiet hoppas på en vågmästarroll, att få tillräckligt många väljare så att de ska få regeringen att tvingas lyssna på kraven. Om inget av blocken får egen majoritet kan det bli ett faktum.
Det går till val på tre valfrågor som gäller fri kommunikation, fri innovation och skydd för den personliga integriteten. Vad partiets företrädare än tycker privat i enskilda frågor tänker de rösta med den sittande regeringen, oavsett vilken den blir.
- Det festliga är att röda brukar anklaga oss för att vara blå och blå brukar anklaga oss för att vara röda. Vi spänner över hela den traditionella höger-vänster-skalan. De röda ser att vi skapar en okränkbar allemansrätt för kultur och kunskap, de blå ser att vi avvecklar marknadsskadande monopol, uppger Bernt Granbacke.
Partiet vill riva upp fildelningslagen som stiftades i fjol och anser att privat kopiering utan vinstsyfte ska vara helt obegränsad.
- Att förbjuda fildelning är ju helt sjukt, anser Bernt Granbacke. Tänk om man skulle ha förbjudit datorer när skriv- och räknemaskinstillverkaren Facit fick problem. Kriminaliseringen är ett sätt att konservera en förlegad struktur i samhället.
Åldersfaktorn viktig
Piratpartiet hoppas att tillräckligt många av de cirka 1,2 miljoner personer som sysslar med (olaglig) fildelning i Sverige ska lägga sina röster på dem men hur många som uppnått rösträttsåldern är okänt.
För piratpartiet är dock åldersfaktorn viktig. På valsedlarna står bara namn och ålder på kandidaterna. Varken bostadsort eller yrke finns med.
I dag är genomsnittsåldern i Sveriges riksdag 48 år medan genomsnittet på Piratpartiets kandidater är över tio år lägre. På Norrbottenslistan är genomsnittet 36,8 år.
Det är ingen renodlad lista med enbart kandidater från länet. De tio första är namn från övriga Sverige och återfinns i alla valdistrikt. På platserna 11, 12 och 13 finns tre från Norrbotten. Det är Bernt Granbacke, Luleå, Petri Storlöpare, Harads och Sebastian Själin, Luleå.
- Vi kommer att stödja den regeringsbildare som är mest beredd att gå oss tillmötes i våra frågor, säger Bernt Granbacke, toppnamnet bland länets kandidater..
Han anser inte att det är någon avgörande skillnad mellan de etablerade politiska partierna i Sverige.
- Alla vill att det ska gå bra för Sverige. Och ta diskussionen om fastighetsskatten till exempel. Den gäller egentligen bara den tredje decimalen.
Bernt Granbacke är däremot fast övertygad om att förslaget om att alla elektronisk information mellan människor ska lagras i en databas är ett hot mot den personliga integriteten och ett steg mot det totalitära samhället. Då kan varenda människas bekantskapskrets kartläggas.
- Jämför med vad en mustaschprydd kille skulle ha kunnat genomföra om den tekniken funnits för drygt 50 år sedan. Då hade utrensningen varit total, menar Bernt Granbacke. Därför är det den viktigaste frågan av alla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!