Arkitekten Hans Walloschke har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen i Norrbotten där han begär att gångbron över Södra hamnleden och bostadsområdet Södra hamn, även kallat Tuttifrutti-husen, ska förklaras som byggnadsminne. Enligt kulturmiljölagen kan vem som helst ansöka om att en byggnad eller en miljö ska bli byggnadsminne. Ansökan skickas till länsstyrelsen som utreder och fattar beslut om byggnaden ska skyddas.
Hans Walloschke anser att gångbron över Södra hamnleden är ett unikt inslag i Luleås stadsrum med sin postmodernistiska tivolikaraktär.
– Jag anser att det är en viktig postmodernistisk byggnad i Luleå. Den är unik egentligen med sin konstruktion, säger arkitekt Hans Walloschke.
Har den verkligen sådana kvalitéer att den förtjänar bli byggnadsminne?
– Jo, det är min bestämda åsikt. I hela Luleå finns knappt några postmodernistiska inslag. Det finns många designelement som är mästerligt komponerade av arkitekten Mats Tormod, säger Hans Walloschke.
Enligt den utredning som kommunen låtit utföra skulle det kosta sju miljoner kronor att rusta upp gångbron.
– Man räknar med fel siffror, det vet vi som är i byggbranschen. Två miljoner för allt, säger Hans Walloschke.
– De kör med fel siffror, precis som med hamnkranen där man snabbt ville riva den, fortsätter han.
Hans Walloschke tycker att fler arkitekter borde uttala sig, men förstår tystnaden från sin yrkeskår.
– Man vill ha sina uppdrag från kommunen och då håller man tyst. Tjänstemännen lyssnar på politikerna och då håller man tyst.
Han begär också att bostadsområdet ska bli byggnadsminne, då husen och gångbron utgör en helhet.
– Om man plockar bort bron så är det att rumphugga en helhet, säger Hans Walloschke.
Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att gångbron ska rivas och miljö- och byggnadsnämnden har beviljat rivningslov, men det har inte verkställts eftersom bostadsrättsföreningen överklagat besluten.
Kan länsstyrelsen stoppa rivningen under tiden som ansökan om byggnadsminne prövas?
– Det finns en möjlighet att besluta om interimistiskt förbud att vidta åtgärder som kan skada miljön medan vi utreder, men det är sällan använt, säger Agneta Renberg, antikvarie på länsstyrelsens enhet för samhällsplanering och kulturmiljö.
– Sällan är det ju så akut helt enkelt, tillägger hon.
Hon vill inte uttala sig om hur lång tid en prövning kan ta, ansökan har nyss kommit in till länsstyrelsen.