Asbetssanering bland hyresgästerna

På Professorsvägen på Porsön ska det saneras asbest medan de hyresgästerna bor kvar.

Panelen bort. Husen på Professorsvägen ska tilläggsisoleras och även få nya ventilationssystem.

Panelen bort. Husen på Professorsvägen ska tilläggsisoleras och även få nya ventilationssystem.

Foto: Marianne Westin

Luleå2015-11-04 20:00

Arbetsmiljöverket har inspekterat renoveringssarbetena i husen på Professorsvägen på Porsön i Luleå.

Byggbolaget Nåiden och underentreprenörerna ska, enligt ett föreläggande från Arbetsmiljöverket, innan veckan är slut göra arbetsplatsen säkrare både för anställda och de boende.

Totalt ska 108 lägenheter att renoveras i denna den första etappen av totalt fyra där Lulebo ska renovera cirka 500 lägenheter under fyra år. Lägenheterna kommer att få nytt ventilationssystem, nya fönster och ytterdörrar. Fasaden kommer att bytas och tilläggsisoleras med mera.

På Professorsvägen bor hyresgästerna kvar medan arbetena pågår.

Arbetsmiljöverket har förelagt de berörda byggbolagen att göra avspärrningar i området så att obehöriga inte kan visats där.

På Professorsvägen ska man också ta bort brandskyddande eternitskivor med asbest utomhus i tak och fasader innan tilläggsisolering sker.

Arbetsmiljöverket skriver: "Vid inspektionen pågick arbeten med att demontera träpanel för att frigöra de asbestskivor som finns under panelen. Arbetet var inte tillräckligt avspärrat, vi kunde konstatera att boende till husen passerade genom saneringsområdet.", skriver Lena Meyer,arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket i Luleå.

Asbestrivningen har fått flera boende att känna sig oroliga.

Holger Isaksson har varit konsult vid förberedelserna för arbetet. Han lugnar den som känner sig orolig vid tanken på asbestförekomsten i fasaderna. Asbestrivning utomhus är inte så farlig som inomhus, där stora sugar måste suga ut den förorenade luften.

– Det här är den absolut lättaste formen av asbestsanering, säger han.

– Och jag kan intyga att det blir till hundra procent riktigt gjort.

Holger Isaksson menar att i dagsläget hittar man ingen i Sverige som inte sanerar asbest på ett säkert sätt. 2006 skärptes reglerna för att hantera asbest ytterligare för att harmonisera med EU-reglerna.

– På Professorsvägen ska eternitplattorna föras till en container märkt asbest och sedan dammsugs hela vägglivet för att få bort de farliga fibrerna, berättar Holger Isaksson.

Den som jobbar med eternitskivorna har andningsskydd.

Arbetsmiljöverket anmärkte vid sin inspektion på att dem som jobbar med asbesten inte har tillgång till rinnande varmt vatten i den saneringsbod där de ska tvätta händer, ansikte och andningsskydd.

Enligt Holger Isaksson är det ordnat eller ska ordnas inom kort.

En viktig del i asbestsanering är informationen till de boende.

– De ska ha fått information i brevlådorna och så ska den vara uppsatt vid alla ytterdörrar.

Fakta/Asbest

Den stora nackdelen med asbest uppstår när asbest frigörs till exempel vid en brand eller då man bryter eternitplattor. Då uppstår smått asbestdamm som tar sig ner i lungorna och som på sikt ger upphov till svåra sjukdomar såsom asbestos, skadad lungvävnad och cancer. Asbestdammet består av små spretiga fibrer som kan ligga i luften länge.

Sammanlagt beräknas omkring 200 dödsfall per år inträffa i Sverige som en följd av asbest, till överlägset största delen bland dem som arbetat med asbest under sitt tidigare yrkesliv.

Källa: Asbestsanering.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om