Asiatiska läckerheter på universitetet

Exotisk mat på en internationell skola. På Luleå universitet finns det studenter från många länder.
På måndagen bjöd några av dem andra studenter och personal på mat från hemlandet.

LULEÅ2006-03-07 06:30
Det kallas Internationell matfestival och inleddes förra året. Arrangemanget gav mersmak och i går måndag fylldes centrumhusets långa korridor åter av näskittlande och snålvatten-alstrande dofter.<BR>Den internationella studentföreningen på universitetet står bakom festivalen men det är studenterna som slavar vid grytor och kärl.<BR>&nbsp;? Vi lagar all mat själva tillsammans. Vi får 700 kronor av före-ningen till råvarorna men sedan får vi fixa resten själva, berättar Akin Shah, Bangladesh.<BR>Det finns inte alltid de råvaror och kryddor man vill ha men det gäller att göra det bästa av vad man finner.<BR>&nbsp;? Vi anpassar kryddningen till Sverige, säger Akin.<BR>&nbsp;? Jag klarar inte heller att äta så starkt kryddad mat som mina landsmän, jag är inte van längre, säger Azam Forsberg, doktorand och i Sverige sedan 15 år.<BR>Det finns tolv studenter från Bangladesh på universitetet. I stort sett samtliga ställer upp för att bjuda studiekamrater och andra sitt hemlands smaker. Det bjuds en sorts friterade fiskbullar, en gryta på kyckling samt en ?aptitretare? som kallas chatpati som avslutas med en söt äggpudding till dessert.<BR><BR><STRONG>Fyra länder</STRONG><BR>Unga män, stödda av ett par kvinnor, stod alltså för matlagningen.<BR>&nbsp;? Ja, hemma lagas oftast maten av föräldrar eller systrar. Men här i Sverige måste vi laga maten själva och har fått lära oss, säger Akin Shah.<BR>I år deltog fyra länder i festivalen, det skulle ha varit fem men Nigeria tvingades backa ur. Utöver Bangladesh fanns det husmanskost från Indien, Pakistan och Kina.<BR>Med undantag från Kina så finns det starka släktband mellan ländernas matkultur.<BR>&nbsp;? Ja, kryddor och tillagning varierar men basen och ingredienserna är ofta desamma, säger Akin Shah.<BR>Tanveer Ahmed från Lahore i Pakistan instämmer. Han och hans vänner vid det pakistanska bordet jämför maten, språken och kulturerna i de tre länderna med Norden.<BR><BR><STRONG>Olika stilar</STRONG><BR>&nbsp;? Ja, stilen, smaken och tillagningen skiljer sig lite från område till område. Precis som språket. Ungefär som det skiljer mellan Sverige, Norge och Finland till exempel, säger Tanveer Ahmed.<BR>Det är ständiga köer vid de fyra serveringsborden när universitetets personal och studenter passar på att kombinera en gratis lunch med nya smakupplevelser.<BR>&nbsp;? Jag tycker det är häftigt av dem att dela med sig av sin matkultur, säger Jalal Nouri från Sala.<BR>&nbsp;? Men tyvärr orkar man ju inte smaka på allt, säger Jenny Nilsson, från samma ort.<BR>En som i alla fall gör tappra försök är Agneta Sjögreen på biblioteket.<BR>&nbsp;? Jag är inne på tredje tallriken. Allt har varit mycket gott. Maten från Kina var mildast, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om