Astmatiker varnas för att vistas utomhus
Astmatiker och hjärtsjuka bör undvika motion utomhus tillsvidare. Anledningen är risker med den aska som sprids från vulkanutbrottet på Island.
VARNAR ASTMATIKER. "Astmatiker och hjärtsjuka bör undvika motion utomhus tillsvidare". Det säger Mats Weström som är chefläkare inom primärvärden. I mitten Håkan Hällgren, chef för länets akutsjukvård. Till höger landstingets säkerhetschef Anders Öhlund.
Foto: Andreas Wälitalo
Weström avråder också ungdomar som använder bricanylspray att motionera utomhus tillsvidare. - Vi vet inte så mycket om effekterna av den aska som sprids från Island men vi utgår ändå ifrån att den kan påverka människors hälsa, säger Weström. Avvaktar prognoser
Anders Öhlund är landstingets säkerhetschef. Han säger att han avvaktar de prognoser som Luftfartsverket ska göra tillsammans med SMHI. Han har också ständig kontakt med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. - Vi vet att alla flygplatser stängs klockan 18.00 (torsdag kväll) och att luftrummet stängs helt och hållet klockan 22. Men än så länge är det ingen som vet hur länge flygstoppet ska pågå. Flygstoppet påverkar länets sjukvård i högsta grad. Det säger Håkan Hällgren som är chef för länets akutsjukvård. Under ett år görs cirka 500 ambulansflygningar. Flygstoppet gör att dessa transporter måste ske med ambulanser. Sjukvården i Norrbotten har 23 ambulanser som körs dygnet runt. Till det kommer ytterligare fem bilar som bara används dagtid.Om flygstoppet fortsätter kommer även dessa ambulanser att köras dygnet runt. Krissituationer
Vilken effekt får då flygstoppet för patienter och deras säkerhet? - Vi brukar ha ett 20-tal akuta flygningar under ett år så i bästa fall påverkas inte den medicinska säkerheten - om inte flygstoppet blir långvarigt, säger Håkan Hällgren. Samtidigt talar han om krissituationer som kan uppstå om patienter behöver transporteras till Sahlgrenska sjukhuset eller Lunds universitetssjukhus. Det är på dessa båda sjukhus som bland annat hjärtsjuka spädbarn behandlas. Om flygstoppet fortsätter att gälla återstår bara landsvägstransporter till de båda sjukhusen. Fotnot: Varje år görs mellan 25.000 och 26.000 ambulanstransporter i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!