– Numera säger man att rötmånad är den period då solen står i lejonets tecken, det vill säga perioden 23 juli till 22 augusti. Begreppet har djupa rötter i folktro och mytologi, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.
Men det är inte just de speciella datumen som är avgörande för hur maten klarar sig. Det handlar om hur hett och fuktigt det är oavsett när under sommaren värmeböljan kommer. Vare sig det är i juni eller i augusti så är det framför allt termometern man ska ha koll på när det gäller färskvarorna.
Rötmånaden är ändå en påminnelse om vad som händer med maten under sommaren, när man åker ut till stugan eller campar till exempel när det inte är lika enkelt att hålla livsmedlen i kyla hela tiden.
En nyligen utförd undersökning som ett livsmedelsföretag beställt av Sifo, visar att nära en tredjedel av 1 000 tillfrågade svenskar inte känner till skillnaden mellan matvaruhandelns begrepp bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Det innebär att väldigt mycket mat slängs i onödan.
– Bäst före-datumet handlar inte om livsmedelssäkerhet, alltså om du blir sjuk eller inte om du äter det när datumet passerat. Däremot är det tillverkarens garanti för att varan ska hålla i kvalitet fram till det datumet, säger Mats Lindblad.
På förpackningen står förutom datumet en rekommenderad temperatur att förvara varan i. Har man kallare i sitt eget kylskåp håller varan mycket längre. Därför är det en god idé att kontrollera med sina egna sinnen om maten håller måttet innan man kastar den.
– Det finns många som slänger precis på det datumet vilket är helt onödigt.
Sista förbrukningsdag däremot berättar för konsumenten att det kan finnas risker med att förtära varan efter utgånget datum - men det behöver inte vara så ändå. Det används på känsligare livsmedel som till exempel köttfärs, färsk fisk och kyckling.
– När det handlar om de livsmedlen handlar det om att äta dem före datumet passerat. Men hinner man inte med det går de att frysa in också.
Cirka 500.000 svenskar blir matförgiftade varje år, både på restauranger, i offentliga kök och i hemmet.
– Det är ändå ganska vanligt men mörkertalet är stort. Det är svårt att veta när folk blir sjuka hemma. Under sensommar och tidig höst ökar mängden bakterier hos djur. Det är viktigt att tänka lite extra på tvätta händer och byta skärbräda mellan hantering av rått kött, kyckling och grönsaker till exempel.