Den digitala tekniken förändrar samhället i en allt snabbare takt. Alla branscher berörs på något sätt, även begravningsbranschen.
En som varit med om att det hänt en hel del förändringar är Sivert Kjellgren. Han började i begravningsbranschen 1985. Efter ett mellanspel som busschaufför under 18 år jobbar han sedan drygt ett år tillbaka som begravningsrådgivare vid Luleå begravningsbyrå, som för övrigt ägs av hans dotter Veronica Kjellgren och hennes man Erik Aurell.
– Då anhöriga kommer hit är det många som redan varit ute på nätet och bestämt vilken kista de ska ha. De har även varit ute på vår hemsida och utformat hela dödsannonsen, säger Sivert Kjellgren.
Digitaliseringen har även förändrat deras sätt att jobba.
– Vi måste vara mer aktiva och jobba med vår egen hemsida. Att hela tiden uppdatera sidan, lägga ut nyheter och annat, säger han.
Sedan ett antal år tillbaka finns det olika minnessidor på nätet där man kan hitta uppgifter om den avlidne. Det handlar inte bara om själva dödsannonsen, utan hälsningar, minnesord, bilder och annat om personen.
I samband med att man beställer en dödsannons skapas även en minnessida som man kan länkas till via den aktuella begravningsbyrån. Där finns dödsannonsen och uppgifter om när begravningen är.
Sedan kan man gå ett steg till och skapa ett digitalt minnesalbum. Det här är ännu inte så vanligt, men intresset ökar.
– Vi blir aldrig adminstratörer, utan skickar inloggningsuppgifterna till den anhörige. Där kan man fylla i med minnesord, bilder på personen, bilder från begravningen och annat. Man kan fylla på hela tiden, förklarar Sivert Kjellgren.
Det allra senaste är en QR-kod, en streckkod, som man fäster på gravstenen. Streckkoden kan läsas av i mobiltelefonen och sedan länkas man till den aktuella minnessidan och även till den avlidnes Facebooksida.
Själva minnessidan är gratis, men vill man ha en QR-kod på gravstenen kostar det 675 kronor.
Än har de ingen kund som beställt en QR-kod till gravstenen, men de tror att det kommer.
– Mycket är en generationsfråga. Då folk börjar förstå att de kan göra en minnessida så kommer QR-koden att bli mer intressant att köpa och sätta på gravstenen, tror Veronica Kjellgren.
Att gå in på nätet och fylla i det så kallade livsarkivet, är också något som ökat kraftigt de senaste åren. I livsarkivet kan man själv skriva in uppgifter om hur man vill ha sin begravning, hur försäkringar ska falla ut, samboavtal, frågor om donation, vem som ska ta hand om katten eller hunden och en massa andra saker.