Videon är inte längre tillgänglig
För andra året i rad höll lammproducenten Åsa Wallin och hennes familj i byn Ale på Öppet hus på söndagen för intresserade. Ett par hundra besökare strömmade till under en somrig söndag. Och de blev inte besvikna för på gården finns just nu nästan trehundra små lamm som föddes i påskas.
– Vi hade öppet hus i fjol och det känns roligt att kunna bjuda in och visa msänniskor detta och berätta vart maten kommer ifrån säger Åsa Wallin som är tredje generationen på gården. Och hennes bild stämmer nog bra, för flera som Kurieen talade med uttryckte just detta att det är intressant att se hur en gård fungerar. Flera hade till exempel besökt Öppet hus hos byns mjölkbonde i fjol våras.
– Min farfar Tor var den som startade företaget och sen tog min pappa Åke över och nu är det jag och min man Mikael Östman som driver gården, berättar Åsa Wallin som hade fullt upp med att ta hand om alla intresserade som strömmade till i det fantastiskt vackra vädret.
I konsumentledet har efterfrågan på lammkött och förädlade lammprodukter ökat på senaste tiden.
– Det är nog generellt så att lokalproducerat ökar, det ser man även på nötsidan, konstaterar Åsa Wallin.
Ökningen tror hon består i att folk allt mer önskar handla lokalproducerad mat. De populära kockprogrammen i TV som ofta tar upp råvaran gör också sitt till och nysvenskarna är också en viktig grupp som efterfrågar lammkött.
Tvåhundra tackor finns på gården som är en av länets största och Åsa Wallin får, förutom köttproduktionen, sin utkomst av de fina skinnen samt även förädlade köttprodukter.
–Vi är fyra lammproducenter i länet ”Fårgårdar i Norr” som startat ett samarbete för att få upp våra volymer av produkter som rökt fårfiol, korv med mera, säger Wallin som verkligen älskar sitt jobb:
– Det är som en får-drog. Det är så fantastiska djur att jobba med, till exempel att de är betesvårdande exemplifierar hon.
På gården i Ale finns flera olika raser av får:
– Här finns cirka 200 tackor av raserna Texel, Finull, Dorset och Suffolk.
Under dagen var det också välbesökt uppvisning av hur vallhundar som driver får arbetar. Hundägaren Linda Roslin, som brukar hjälpa till på gården, drog publik i fårhagen med sina boarder collies Spot och Teg:
– Ska du få en bild då de tittar på dig måste du ställa dig bakom fåren, tipsade hon Kurirens utsända som förgäves försökt få vovvarna att tittain i kameran. Men si när vi gjorde som matte sa så blev det bra. Spot och Teg hade verkligen bara ögon för fårskocken och väldigt dedikerade att göra ett bra vallarjobb.
Sista veckan i maj får alla lammen på gården komma ut på grönbete och i augusti går de till slakt, och allt börjar om igen i företaget.