Både njut- och ätbart i rabatten

Nu blommar det i spenaten, eller i spetskålen för att vara korrekt. I år finns ett nytt tema i Luleås blomrabatter – det ätliga.

Nyttigt. Floras kulle bjuder i år på många nyttigheter.

Nyttigt. Floras kulle bjuder i år på många nyttigheter.

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-06-30 17:00

En bukett ruccola, en knippe dill eller varför inte en jordgubbe – i sommar finns alla möjligheter till att njuta av prakten i kommunens rabatter med alla sinnen. Doft, lukt, smak, syn och känsel – en total upplevelse.

– Varför ska det vara antingen eller, vi vill ha både och. Kål är också vackert, varför ska man bara plantera petunior? Det kan vara både ätbart och njutbart, säger Sara Svensson, sektionschef på Luleås parkavdelning.

Hon är en av skaparna till årets satsning på en urban trädgård med närodlat och ekologiskt. På Floras kulle står nyttoväxterna på rad och längs Storgatan finns det jordgubbar i blomkrukorna.

– Vi blev så glada när vi kom på detta tema och vi har fått så mycket beröm. Vi ser det också som en inspiration till andra, säger hon.

För att underlätta för obotligt okunniga botaniker som undertecknad markeras varje sort av träpinnar med sina namn. Det blir snart uppenbart att förbipasserande tittar och läser och intresset förefaller stort.

– Vi var lite rädda för att både pinnar och plantor skulle ryckas upp, det finns alltid en risk för det i offentliga miljöer. Men de verkar få vara ifred och det är så kul, säger Sara Svensson.

Men hur är det med alla godsakerna, får vi smaka?

– Tja, att plocka lite och smaka är helt okej. Men att rycka upp hela plantor är inte okej. Vi vill ha kvar våra snygga planteringar, säger Svensson.

Hon tillägger efter en stunds eftertanke:

– Och att smaka, det gör man på eget bevåg. Jag vet ju inte vilka hundar som har kissat i rabatterna.

I år finns det cirka 260 olika arter i Luleås kommunala rabatter. Det är fler än någonsin trots parksektionens ambition att försöka hålla igen lite på utbudet.

– Vi lyckades inte med det, säger Sara Svensson.

Grönsaker och kryddväxter i Luleås rabatter

Brysselkål, vaxböna, spetskål, huvudsallad, bladsallad, mangold, grönkål, blomkål, savoykål, jordgubbar, broccoli, sockerärt, majs, jätteverbena, romanesco, kålrabbi, vitkål, rödkål, långbönor, störpurpurböna, långböna och blomsterböna.

Nejlika, basilika, dill, helgonört, timjan, salvia, oregano, rosmarin, stevia, kyndel, malört, kummin, dragon, fänkål, gräslök, anis, citronmeliss, mynta.

Vi har säkert glömt någon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om