Bakslaget fortsätter – butik lanserar semla med smak av Norrland

Semmelkriget i Luleå trappas upp. Efter noblessesemlan lanseras nu hjortronsemlan. "Det kändes som ett självklart drag – hjortron är ju Norrland", säger Jonatan Rönnkvist som är bageriansvarig på Ica kvantum.

Här är kreatören Jonatan Rönnkvist med Ica kvantums vapen i semmelkriget.

Här är kreatören Jonatan Rönnkvist med Ica kvantums vapen i semmelkriget.

Foto: David Olsson-Jiglund

Luleå2018-01-22 16:45

Det här är inte första gången Jonatan Rönnkvist tar ut svängarna när det gäller semlor.

– I förra veckan hade vi en proteinberikad semla som innehöll vassle, vanilj och nötkräm. Men den var kanske inget för den breda massan, utan framför allt för de som tränar mycket. Och innan jul hade vi en saffranssemla. Men då tyckte en del att vi var för tidigt ute, säger han.

Han är nöjd med sitt senaste verk.

– Jag tycker den är god. Och eftersom den är lite mindre än vanliga semlor så behöver man inte ha dåligt samvete om man äter en, säger han.

Hur många har ni sålt?

– Vi gjorde mellan 200 och 300 stycken, och nu är det bara ett fåtal kvar. Och då är det ändå måndag. Så det blev succé, säger han.

Huruvida den är stans godaste låter han andra avgöra.

– Jag har inte smakat alla de andras semlor. Men jag tror vi står oss ganska bra, säger han.

Men Jonatan Rönnkvist har fler semmelvarianter på gång.

– Det kan bli en blåbärssemla nästa vecka. Jag har testat det förut, och det är är riktigt gott. Men jag funderar även på att göra en lemon curd-semla. Det skulle också kunna bli bra, säger han.

Fotnot: Årets Fettisdag är tisdagen den 13 februari.

Läs också:Här är Hertsöbutikens vapen i semmelkriget

Vår panels betyg

"Det hade gärna fått vara mer hjortronsmak, men det var en trevlig sälta i degen. Jag är traditionell av mig, men den här köper jag. Den var oväntat bra."

"Jag tycker alla nya varianter är styggelser. Det var ovanligt gott. Någon semla är det däremot inte."

"Storleken är ett hån, och de måste ha glömt att sätta hjortron i min, för jag kände ingen hjortronsmak. Men grädden, mandelmassan och degen var god".

"Jag gillar inte mandelmassa och väljer ett alternativ som vaniljkräm i min kardemummabulle. Men detta var, trots rinnig mandelmassa, riktigt bra. Kanske lite mer hjortron i blandningen skulle ha förhöjt upplevelsen ytterligare."

"En god semla, såväl bröd som mandelmassa är riktigt bra. Men hjortron-tonen är alldeles för svag för att bakverket ska kunna kallas just hjortronsemla."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om