Fram till nu har ballongsprängningar bara utförts måndagar till fredagar vid Sunderby sjukhus. De som insjuknat på helger har förts till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för vård.
Hjärtläkarna på Sunderby sjukhus har vid flera tillfällen krävt en ändring, att verksamheten ska ske dygnet runt. Och nu har det införts.
"Känns mycket bra"
Eftersom det saknas tillräckligt med kompetenta läkare anlitar sjukhuset stafettläkare. Det innebär att de två specialister som finns på sjukhuset, Agneta Johansson och Jan Haupt, arbetar en helg vardera under en femveckorsperiod. Övriga helger kommer stafettläkare till sjukhuset.
- Vi har kämpat för verksamhet dygnet runt många år och nu har det införts - det känns mycket bra, säger överläkaren Jan Haupt.
Inom ett år kommer antalet stafettläkare att kunna minskas - då är nämligen en hjärtläkare på Sunderby sjukhus färdigutbildad specialist när det gäller ballongsprängning.
- Det tar lång tid att utbilda en specialist i ballongsprängning, mellan 15 och 17 år från det att personer börjar sin läkarutbildning, säger Jan Haupt.
Viktigt komma snabbt
Sunderby sjukhus är det enda sjukhus i länet som erbjuder ballongsprängning, det som på läkarspråk kallas PCI. Inställelsetiden är viktig, att patienten snabbt kommer till sjukhuset efter insjuknande.
- Vi räknar med att den sjuke har 90 minuter på sig att komma till oss. Det betyder att alla som bor längs kusten hinner hit. Och de som bor i Malmfälten hinner också hit i tid om de kommer med helikopter, säger Jan Haupt.
De patienter som bor i glesbygd får propplösande mediciner för att lösa de mest akuta besvären. De bör komma till Sunderby sjukhus inom 24 timmar för att undvika att komplikationer uppstår.
- Det är mycket positivt att norrbottningar som drabbas av hjärtinfarkt slipper transporteras till Umeå under helger och i stället kan få vård på Sunderby sjukhus, säger Staffan Josephson som är generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.