Bankfolk ser ingen bostadsbubbla i Luleå

Sverige är på väg in i en bostadsbubbla varnar Konjunkturinstitutet. Men bankfolk i Luleå är inte oroliga över bostadsmarknaden lokalt.

Lägenheter på Lulsundsberget

Lägenheter på Lulsundsberget

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2015-10-06 17:23

Om inget görs för att bromsa utvecklingen på bostadsmarknaden finns risk för ett abrupt prisfall längre fram, konstaterar statliga Konjunkturinstitutet (KI), som granskar Sveriges ekonomi.

– I takt med att priserna har ökat har vår oro tilltagit. Risken finns att vi hamnar i ett läge där huspriserna är ohållbart höga, säger generaldirektören Mats Dillén till TT.

– Bostadspriserna har ökat med 10–15 procent om året i genomsnitt, ännu mer på vissa håll. Så kan det inte hålla på för evigt, fortsätter Mats Dillén.

I Luleå har priserna på villor och framförallt bostadsrätter stigit kraftigt de senaste åren. 2009 låg medelpriset på cirka 8 000 kronor kvadratmetern för bostadsrättslägenheter i Luleå. I somras låg medelpriset på 24 600 kronor kvadratmetern, enligt Svensk mäklarstatistik.

Alla som Kuriren har varit i kontakt med är överens om att prisutvecklingen på bostadsrättslägenheter och villor i Luleå beror på bostadsbristen. Efterfrågan är helt enkelt större än utbudet av lediga bostäder och till på köpet är räntan på en rekordlåg nivå.

Finns det skäl att oroa sig för en bostadsbubbla i Luleå?

– Vi är inte överdrivet oroliga än så länge. Efterfrågan är så pass stor. Sedan kommer priserna att mattas av, säger Niklas Berglund, kontorschef på Nordea i Luleå.

– Skulle vi få ett prisfall i de tre storstäderna så skulle det spegla av sig även häruppe, säger Niklas Berglund.

– Vi tror ju inte det, men man blir ju litet fundersam över en del prisuppgångar som är. Jag tror mycket är räntedrivet, att låna pengar kostar inte så mycket i dag, säger Nils-Åke Claeson, kontorschef på SEB.

– Det är otroligt svårt att uttala sig om vi har en bostadsbubbla eller inte. Vi har haft stora prisökningar även i Luleå de senaste åren, säger Jenny Westman, kontorschef för Swedbank i Luleå.

– Jag tycker inte man behöver vara orolig om man tänker lite sunt när man ska köpa sin bostad, fortsätter Jenny Westman.

Som bostadsköpare måste man klara av att betala räntor på sju-åtta procent, det är den kalkylränta som flera banker använder när lån ska beviljas. Bankerna har också börjat kräva att låntagarna ska amortera på sina lån.

Prisutvecklingen på bostäder i andra kommuner i länet ligger på en mer rimlig nivå. Det anser Gunnar Eikeland, vd för Sparbanken Nord som har verksamhet i tio av länets 14 kommuner.

– Vi har haft en prisuppgång, men från en låg nivå. Vad gäller våra villaförsäljningar så ligger snittpriset på 1-1,1 miljoner kronor, säger Gunnar Eikeland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om