Bara Bildt har blivit ifrågasatt
När Gösta Bohman talade lyssnade till och med journalisterna. Och när Bo Lundgren klev av för Fredrik Reinfeldt intog moderaterna i Norrbotten hållningen vänta och se.- Den ende som blivit ifrågasatt här i Norrbotten var Carl Bildt, säger partiets länsombudsman Tommy Eriksson.
- Jag tycker väldigt mycket om honom. Han, liksom jag, är beteendevetare, så det har litet med det också att göra. Han har en ådra som andra partiledare saknat. Han har en framtoning där han lyssnar först. En del kan gå från ett möte med sina egna ord ringande i öronen. Han kan gå därifrån med den andre personens ord i öronen, beskriver Tommy Eriksson. Något specifikt minne från Reinfeldts besök i länet har han inte att berätta om.
Tommy Eriksson uppger att Fredrik Reinfeldt inte hade problem med att bli accepterad av partianhängare i Norrbotten. De intog en avvaktande hållning inför vad som komma skulle och svaret gav sig..
Bo Lundgren, som i praktiken fick sparken, var också populär, enligt Tommy Eriksson. Han berättar om ett särskilt tillfälle när Bo Lundgren, vid Nordkalottenhotellet i Luleå, mötte en skara upprörda kvinnor som samlats kring vårdfrågan. Lundgren attackerades med ett hjärta av papp. Han sågs ju hjärtlös.
- Bosse tog sig tid och ville att jag skulle ordna ett möte med kvinnorna för att få prata färdigt. Så det blev ett sådant och det slutade med att han blev omkramad, om än alla hade sina åsikter i behåll, vittnar Tommy Eriksson.
En som besökte Norrbotten ofta var Carl Bildt. Det gjorde honom populär inte bara av egna partimedlemmar, menar partiets länsombudsman. Snarare var det partimedlemmar i södra Sverige som ifrågasatte hans visiter i norr, resonerar Tommy Eriksson. Likväl var Carl Bildt ifrågasatt.
- Det fanns gammelmoderater här uppe som undrade vad det var för en ungtupp som tagit över. Men det tog inte mer än ett halvår innan det hade vänt, beskriver Tommy Eriksson.
Carl Bildt hade tagit vid som partiledare efter Ulf Adelsson. Moderaterna hade satsat stenhårt på att återta makten med en modern ledare. Det här var under 1980-talets högkonjunktur och PR-kampanjen var därefter. Det bommade. Helt olik spjuvern Adelsson var den sträve föregångaren Gösta Boman.
- Ingen kunde mäta sig med Gösta Boman. Han hade dessutom en mångfacetterad bakgrund, han hade till exempel aldrig varit muffare. Han hade pondus, beskriver Tommy Eriksson.
När de borgerliga partierna 1976 bröt ett mångårigt socialdemokratiskt styre av Sverige blev centerledaren Torbjörn Fälldin statsminister. Folkpartisten Ula Ullsten han också vara det under de sex åren, men det var Gösta Boman som kom starkast ur regeringsepoken.
Gösta Bohman hade tagit över efter Yngve Holmberg, partiledare under 1960-talet och lanserad som en svensk Kennedy. Det bet inte på väljare, vilka i stor skar anslöt till socialdemokraterna, lett av Tage Erlander och med Gunnar Sträng ruvandes över penningpåsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!