Bästa skolprojektet
Gymnasiebyn i Luleå är bäst i Sverige på skolutveckling. Beviset är prissumman 10.000 kronor som man kammade hem i konkurrens med 47 andra skolor från hela landet. På måndagen uppvaktade skolledningen de elever och lärare som jobbat med projektet.
BÄTTRE ENGAGEMANG. Naturvetenskap har inte varit något favoritämne hos esteteleverna men miljöprojektet som resulterat i en tidning har lyft ämnets popularitet rejält. Jonna Wernulf och Rasmus Winblad är två av eleverna på estetprogrammet.
Foto: Berndt Dimeus
Tidigare har naturkunskap och svenska integrerats under projektet med miljötidningen men från och med den här terminen är även samhällskunskapen med.- Tove och Johan är ämnesskickliga lärare som har kunskapsmålen i fokus. De jobbar för att ni elever ska lära er något i skolan, inte bara ha kul, säger Ann-Britt Landström, rektor på Lärkan.I projektet har eleverna skrivit artiklar om miljö och aktuella miljöfrågor, något som ökat intresset för undervisningen och de integrerade ämnena.Enligt rektor Landström är naturkunskap normalt inget favoritämne bland esteteleverna men den nya arbetsformen har inneburit en attitydförändring hos eleverna.- Vi har lyckats med integreringen, säger Landström. Bra projekt
Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Johan Sparrman fanns också på plats för att gratuerara.- Det här är ett bra projekt och det är viktigt och roligt med initiativ från skolans personal, säger Sparrman och tillägger att dagens elever är smarta och kräver god kvalitet i utbildningen.En annan bonus med projektet är att eleverna i förväg vet vad som krävs för att få ett visst betyg. - För att få MVG måste man kunna analysera och dra slutsatser av det man lärt sig, säger Landström.Bättre betyg
Hittills har resultatet av projektarbetet varit positivt på alla sätt och vis. Fler elever har till exempel klarat betyget godkänt och elevernas egen tillfredsställelse med sitt arbete har också ökat.- Det var bra att vi fick välja vilket ämne vi skulle arbeta med och miljöfrågor engagerar verkligen, säger esteteleven Jonna Wernulf.Bland de ämnen som eleverna har fördjupat sig i finns bananer, kaffe, tonfisk, jätteräkor, olja, regnskog, tandkräm och miljögifter i leksaker.- Det är skönt med ihopslagna arbeten. Man får chansen att sätta sig in i ett ämne ordentligt, säger Rasmus Winblad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!