De träffades via hästarna, på en tävling på Luleå ridklubb. De hade sett varandra på hästtävlingar och i stallet men var bara ytligt bekanta. Men under tävlingen tog de en fika tillsammans vilket gjorde att Sara Knutsson frågade Frida Brandell om hon ville följa med henne på tävling helgen efter.
– Jag hade ingen som kunde följa med men Frida kunde. Och efter det började vi hänga, berättar Sara Knutsson.
Det var för omkring tio år sedan.
För några år sedan gjorde de en vlogg, en videoblogg, men det blev bara ett avsnitt och allt rann ut i sanden. Men så kom tankarna på att göra en podd tillsammans och "After ride" föddes – som After work, men efter ritten förstås.
– Vi tänkte att det vore roligt att kunna inspirera andra, de som har poddar i dag är de stora, kända ryttarna som har bästa teamet runt sig och är villiga att jobba hårt. Då tänker jag att vi kan också jobba hårt och lyckas, vi har också en stor passion till sporten. Vi vill visa att framgång kan se olika ut beroende på ens förutsättningar. Framgång för mig behöver inte vara att rida OS, berättar Sara Knutsson.
Syftet med podden är också att få input från olika personer som har anknytning till hästarna och ridsporten för att få mer förståelse och kunskap men också främja hästarnas välfärd men också där de själva diskuterar erfarenheter och upplevelser av ridsporten.
Hittills har de haft lokala gäster som sadelutprovare, personal från ambulansen och SOS alarm för att få tips och råd om vilken information som är viktig att ge vid en olycka. De har även haft samtal med polisen om körkortsbehörigheter och vad ryttare ska tänka på när de rider i trafik. Drömgästerna inkluderar Peder Fredricson och Henrik von Eckerman.
Gästlistan är lång och består bland annat av djurkommunikatörer, equiterapeut och veterinärer.
– Och överdomare, för att höra hur de tänker vid tävling, säger Sara Knutsson.
– Vi följer inte ett manus utan har en grundplan för vad vi vill prata om, säger Frida Brandell.
De sitter tillsammans med telefonen och skickar sedan filen för redigering till en person de känner via sociala medier och som sitter i Göteborg. Podden läggs sedan upp på Spotify. Sedan starten i oktober har de hunnit med tio avsnitt när denna intervju görs.
Hittills tjänar de inga pengar på podden som i dagsläget har omkring 190 lyssnare per avsnitt.
– Vi gör ju det för att det är roligt och vi lär oss också mycket och kan sprida kunskap, säger Frida Brandell.