Jan Lexell är född och uppvuxen i Luleå men verkar i dag som professor i rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet. På lördagen besökte Lexell sin gamla hemstad för att möta länsföreningen Parkinson Norrbotten.
Syftet med hans besök var att värva deltagare till ett forskningsprojekt som ska bedrivas i Skåne och Norrbotten.
- Det handlar om att hjälpa och stödja människor så att de kan må så bra som möjligt, säger Jan Lexell.
Inte botas
Parkinsons sjukdom kan bromsas genom mediciner men inte botas. Läkekonsten arbetar på detta men enligt Lexell kan det ta årtionden innan ett botemedel hittas. Lexell berättar att man kan transplantera dopaminproducerande celler till hjärnan men att metoden inte är gångbar för stora insatser.
I det läget gäller det att göra livet så uthärdligt som möjligt för de drabbade. Men enligt Jan Lexell vet vi för lite om de sjukas "livstillfredsställelse".
- Sjukgymnastik är viktig och vi vet till exempel att man blir starkare av att träna. Men vi vet inte vilken effekt det får i vardagen. Och vilken roll har stödet i den sjukes sociala miljö. Vården behöver bättre kunskaper om detta, säger han.
Härliga minnen
Lexell ska studera dessa frågor bland de 100-200 patienter som frivilligt ingår i projektet, både i Skåne och i Norrbotten. Neuropsykolog Lars Jacobsson vid Kalix sjukhus ingår i Lexells team.
Jan Lexell påminner sig till sist sin tid som frilansare på Kurirens sportredaktion för drygt 30 år sedan.
- Jag har så härliga minnen från den tiden, säger han glatt.