Behovet att kommunicera kommer alltid att bestå

Bilen har funnits i över 100 år, fast i olika skepnader, konstaterar Thomas Brännström och gör en koppling till sin egen bransch.
- Är det troligt att vi framöver lever utan datorer och telefoner? Nej, behovet att kommunicera kommer naturligtvis att finnas.

LULEÅ2006-12-28 06:00
Han har inte fakta men gissar att telekombranschen i den här delen av landet nu innehåller färre jobb än kring millennieskiftet, men jobben är på väg upp.
Thomas Brännström var chef vid Ericssonägda Erisoft och har varit del i förändringen av telekom på så vis att han nu är chef lokalt vid Tieto Enator, som tog över.

Trådlös kommunikation
Det handlade då som nu om trådlös kommunikation. Att kommunicera via 3G, nya generationen av trådlös kommunikation där du kan skicka betydligt större mängder information, det har vi sett mindre av än väntat. Det beror dels på att den föregående modellen av mobiler gjorts mer användbara och tillgången på 3G-telefoner har inte varit så stor, reflekterar Thomas Brännström.
Att vi skulle stanna vid gammal teknik tror han inte blir fallet.
- Var än människor finns kommer de att fordra att det finns bredband. De halar upp mobilen och läser mejl, allt annat kommer att betraktas som botten.
På frågan hur det ska bli jobb i Norrbotten i spåren av den beskrivna efterfrågan tar Thomas Brännström korken till jämförelse. Hur än vattnet stiger flyter korken ovanpå. Norrbotten, främst Luleå, får på samma sätt se till att ligga långt framme i kunnande, och ha kunskapen samlad här, medan produktion hamnar hos långlönearbetskraft, resonerar Thomas Brännström.
Den bransch han hör till har upplevt snabba ryck.
- Från år 2000 till nu har telekombranschen genomgått en jättestor förändring. Från en hypad bransch är det nu en helt vanlig sådan, där du måste arbeta hårt för att klara dig. Ericsson var nog nära konkurs tidigare. Vi kommer aldrig mer tillbaka till Klondykeläget där vad du än hittade på så gick det att tjäna pengar. Norrbotten har gått igenom kurvan litet lugnare än världen i stort. Hypen var inte lika stor och nedgången inte lika brant, beskriver Thomas Brännström.

Tre kategorier
Han formar tre kategorier företag för att lokalt beskriva åren som gått respektive nutid:
Effnet var raketen från tidigare år.
Affärsidén höll inte.
I mellanläget kommer sådana som Marratech, som klarat sig.
Operax är exemplet från den mest positiva sidan.
- De startade lugnare än Effnet och ägnade mer tid åt att utvecklas. De skaffar sig affärerna innan de växer, det är väl en vettig idé.
Läs mer:
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1380795&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID="><STRONG>IT-vågens toppar och dalar,</STRONG> Norrbottens-Kuriren 28 december 2006</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om