Det förslag som tagits fram bygger på att inventeringen ska göras noggrannare än tidigare. Beslutet ska tas under torsdagen.
– Problemet i nordvästra Sverige har varit att det i större sammanhängande områden med äldre skog varit svårt att bedöma och avgränsa nyckelbiotoper. Nu får inventerarna bättre stöd. De kommer jobba med checklistor, tydligare kriterier och lägga ut provytor på hela området. Området kommer dokumenteras på ett tydligare sätt, säger Johan Wester, senior advisor vid Skogsstyrelsen region nord.
Den nya arbetsmodellen tas i bruk efter nyår. Då kommer Skogsstyrelsen att återuppta det pausade arbetet med att avgränsa och registrera nyckelbiotoper i nordväst.
– Men det är först under barmarkssäsongen som vi kan se hur det fungerar. Det kommer att utvärderas noga. Första året är ett slags testår, säger Johan Wester.
Ett av syftena med pausen var att regionalisera begreppet nyckelbiotop. I klartext att det ska ställas högre krav på att klassificera en skog som nyckelbiotop i nordväst än vid kusten.
– Men där är vi inte ännu. Det finns inget förslag ännu på hur skillnaden i bedömning ska göras.
Det stormade rejält när Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i mars beslutade att stoppa all inventering av nyckelbiotoper i nordväst.
Kritiken blev hård. Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och forskare från bland annat Statens lantbruksuniversitet hoppade av det sedan tidigare pågående arbetet med att hitta en lösning på nyckelbiotopsproblematiken.
Inventeringarna återupptogs sedan i maj, men utan att avgränsningar och registreringar genomfördes.
Bakgrunden är att skogsbolag och markägare anser att alltför mycket mark i fjällkommunerna undantas från avverkning.
Norrbottens Media återkommer under dagen med fler detaljer om hur den nya arbetsmodellen ska fungera.