"Beslutet sänker Nordkalotten"

Naturskyddsföreningens dom är hård.
- Ett kärnkraftverk sänker Nordkalottens guldläge för all framtid, säger ordföranden Lars Andersson.

HOT MOT BOTTENVIKEN. Etableringen av kärnkraft vid Bottenviken är ett hårt slag mot hela Nordkalotten menar Naturskyddsföreningens ordförande Lars Andersson.

HOT MOT BOTTENVIKEN. Etableringen av kärnkraft vid Bottenviken är ett hårt slag mot hela Nordkalotten menar Naturskyddsföreningens ordförande Lars Andersson.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-10-06 06:00

Det blev inte Simo utan Pyhäjoki men för Naturskyddsföreningen i Norrbotten spelar det ingen roll.

- Lika illa på båda ställena. De ligger lika nära oss, säger han.

En titt på kartan ger Andersson rätt, från Luleå och Piteå är det lika nära till Pyhäjoki som till Simo fågelvägen. Andersson menar att det finska beslutet är förvånande med tanke på hur kärnkraften omvärderas efter katastrofen i Japan och Tysklands beslut att avveckla.

- Ett kärnkraftverk vid Bottenvikens sänker Nordkalottens guldläge att bli en hälsosam region med god miljö och rik natur. För all framtid, säger han.

Frånsett olycksrisken ("kärnkraftavfallet är livsfarligt i 100.000 år, förmodligen längre") kommer etableringen att påverka havsmiljön.

- Kylvattnet kommer att påverka och hota den känsliga miljön i Bottenviken, det vet vi. Men vi vet inte när, var och hur mycket, säger Lars Andersson.

Naturskyddsföreningen ska nu samla motståndet mot det planerade kärnkraftsbygget, detta på båda sidor om gränsen. Det hela börjar med ett offentligt möte i Kalix den 30 oktober.

- Det är inte för sent, detta är bara ett beslut och det går att förändra, säger Lars Andersson.

Enligt länsstyrelsen betecknas län i närheten av kärnkraftverk som kärnkraftslän vilket ger extra anslag av regeringen för att ha en krisberedskap vid eventuella olyckor. Detta gäller redan för Västerbotten men inte Norrbotten.

Landshövding Per-Ola Eriksson säger till 24 Norrbotten med anledning av det:

-Västerbotten anses vara ett kärnkraftslän eftersom det finns verk nära Skellefteå, men än så länge har vi inte fått några signaler från regeringen om att Norrbotten ska betraktas som ett kärnkraftlän.

Eriksson berättar att länsstyrelsen väntar på besked från regeringen i frågan.

- Sådana beslut måste ju tas efter att Finland beslutat var de ska placera sina kärnkraftverk, hypoteser är inget vi ägnar oss åt, säger han.

Karl Petersen är ordförande i krisledningsnämnden i Luleå, cirka 15 mil från det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

- Det kommer inte i drift förrän 2020 men när det blir verklighet kommer det att påverka oss, det innebär nya katastrofövningar för vi har aldrig varit i detta läge tidigare, säger han.

Vad tycker du om beslutet?

- Jag reagerar nog som många andra, att ha ett kärnkraftverk i den omedelbara närheten är ju inget man i första hand önskar. Men det är Finlands beslut och jag utgår från att de hanterar det med yttersta ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om