Billiga utsläpp för SSAB
Handeln med utsläppsrätter på koldioxid beskrevs som ett hot mot svensk industri.Så blev inte fallet, SSAB-koncernens kostnad för att köpa utsläppsrätter 2005 och 2006 blir noll kronor.I stället fick elkonsumenterna sota för systemet.
- Att elpriset stigit kraftigt har ju drabbat dig och mig och företagen. Alla. Att den här kopplingen mellan elpris och utsläppsrätter blev så stark förbisåg politikerna, säger industrimannen Göran Carlsson, tillförordnad VD på SSAB Tunnplåt och teknisk direktör inom SSAB-koncernen.
Minska utsläppen
Systemet med handel i utsläppsrätter infördes som pådrivare för minskade utsläpp av koldioxid. Varje företag som placerades i systemet tilldelades en mängd utsläppsrätter. Därmed fanns ett tak för hur mycket koldioxid som företaget fick släppa ut. Om företaget ökade produktionen väntades utsläppsrätterna förbrukas med råge. Då återstod att köpa på sig fler utsläppsrätter eller investera för lägre utsläpp. Moroten är alltså att ha låga utsläpp, annars kostar det pengar.
Från svensk industri bedrevs lobbying för att mota systemet eller åtminstone lindra dess verkan. Slutligen sjösattes handeln med utsläppsrätter och det sades då att svensk industri fått marginaler att gå på.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson såg i varje fall inget hot mot industrin.
I går redovisades utsläppen 2005 inom EU. De industrier och energiproducenter som omfattas släppte ut 1.785 miljoner ton koldioxid, enligt EU-kommissionen. De hade rätt att släppa ut 1.829 miljoner ton. Enligt TT släppte de svenska företagen i systemet ut 19,4 miljoner ton. Den tilldelade kvoten låg på 22,4 miljoner ton.
Varmt 2005
- Att siffrorna inte stämmer överens kan bero på att 2005 var ett ovanligt varmt år, vilket dragit ned energiförbrukningen. Men vi måste också komma ihåg att det här är siffror efter bara ett år. Vi måste avvakta och se hur siffrorna kommer att se ut i fortsättningen, säger Mattias Eriksson, enhetschef på Energimyndigheten, till TT.
SSAB tillhörde dem som klagade innan systemet infördes. Fast enligt Göran Carlsson behövde inte stålkoncernen lägga ut en krona på utsläppsrätter. Företaget hade en prognos om högre produktionsökning än vad som blev fallet och har samtidigt jobbat för att hålla utsläppen nere, heter det. SSAB sålde heller inga utsläppsrätter. Inte heller 2006 behöver koncernen köpa på sig utsläppsrätter för att klara produktionen, uppger Göran Carlson.
Inte ropa hej
Försöket pågår ännu en tid och 2008-2012 kommer ny period.
- Jag tror inte att någon andas ut. Ponera att politikerna säger att tilldelningen måste bli snävare. Då finns risk för att vi måste köpa utsläppsrätter. Det stålindustrin sagt är att vi har en konkurrensnackdel som industri utanför EU inte har. Och de högre elpriser som utsläppsrätterna fört med sig drabbades företag utanför EU inte heller av, säger Göran Carlsson.
Det enda EU-landet som väsentligt överskred sina kvoter var Storbritannien, vilket uppges bero på att den brittiska regeringen gjorde en snålare beräkning av behoven än andra länder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!