Blåsta på Botniabanan

Upphandling ska ske för Norrlandstrafiken på tåg 2008-2013. Fast resenärerna verkar bli blåsta på miljardsatsningen Botniabanan.
Tröga Stambanan får duga.
- Tiden kanske inte är det viktiga, konstaterar Ronnie Hörnvall, Rikstrafiken.

LULEÅ2006-10-26 06:00
Det är Rikstrafiken som likt tidigare hanterar upphandlingen, vilken dras igång efter nyår och med utvärdering på vårvintern.
Upphandlingen, som gäller trafiken juni 2008-juni 2013, innebär ett returmöte mellan Tågkompaniet och Connex.
- Vi är intresserade av att lämna bud men vill läsa anbudsunderlaget innan vi bedömer om vi ska göra det, säger Jan Johansson, VD i Tågkompaniet.
- Självklart är vi intresserade, vi är ju tågentreprenörer. Vi kommer naturligtvis att lägga ett konkurrenskraftigt bud där vi inte förlorar pengar, säger Gunnar Wülf, divisionschef i Connex Tåg i Sverige.
Kring 2009-2010 är Botniabanan klar, med möjlig trafik i hög hastighet upp till Umeå. Fast Norrlandstågen, som rullar på natten, är inte beroende av snabba färder, resonerar Ronnie Hörnvall, Rikstrafiken.
- Det viktiga är att komma fram i rätt tid.

Oklart vilken bana
Det kan mycket väl bli så att Stambanan används för Norrlandstågen. De regionala dag­tågen med persontrafik ska däremot gå på Botniabanan och då har tiden betydelse, resonerar Rikstrafiken.
- Vi kan inte säga nu hur vi gör med det här, det är oklart, säger Ronnie Hörnvall.
Standarden blir den nuvarande.
- Vi upphandlar den trafik som går i dag, kan man säga, berättar Ronnie Hörnvall. Materialet blir den vagnspark som genomgår renovering. Inget helt nytt.
Läget nu är att Connex kör två tåg, Göteborg-Narvik respektive Stockholm-Narvik, via avtal som gäller 15 juni 2003-juni 2008. I början av perioden fanns tre Norrlandståg.
Samtidigt finns numera de Reginatåg som dagtid går på Umeå-Luleå. Den trafiken kommer inte med i nya upphandlingen, gör Ronnie Hörnvall klart. Förra gången fanns Umeå-Luleå med som option. Ska den här trafiken fortgå är det upp till politiker ute i länen.
Connex har haft en option om att förlänga avtalet på Norrlandstågen med tre år, men tackade nej.

Lågprisflyget konkurrerar
- Det berodde på det ekonomiska resultat vi drabbades av. Lågprisflyget etablerades sig i Luleå och Umeå och senare i Kiruna. Förra tågentreprenören kunde köra medan flyget kostade 4.000 kronor. Under vår tid blev det möjligt flyga för 350 kronor, reflekterar Gunnar Wülf.
Nu gällande avtal bygger i hög grad på biljettintäkter. Gunnar Wülf gör klart att kommande avtal blir dyrare för staten.
- Och det har ju Rikstrafiken också utgått ifrån i sina rapporter, säger han.
Efter förra upphandlingen, då Connex puttade bort Tågkompaniet, anklagades Connex för prisdumpning. Processen gav inget resultat. Då stämde Tågkompaniet i stället Rikstrafiken och krävde 53 miljoner kronor, för utebliven vinst.
- Det slutade med förlikning. Vi fick ett litet skadestånd från Rikstrafiken. Stridsyxan är begravd. Men de gav oss rätt i sak, de medgav brister i upphandlingen, säger Jan Johansson, Tågkompaniet.
På längre sikt finns frågan om Norrlandstrafiken överlever. Rikstrafiken har tagit upp frågan i en rapport Kuriren berättat om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om