Videon är inte längre tillgänglig
Otänkbart, för delar av mänskligheten. Fullt möjligt, men lite obehagligt, för vissa. Anders Engström tvekar inte. För honom, liksom för många människor världen över, är insekter mat.
– Jag har alltid varit den som har provat konstiga rätter på restaurang, säger han och skrattar.
För några år sedan drog han igång sin blogg, Bug burger.
– Grundidén med bloggen var att det skulle vara en reaktion på alla ställen för ”finare” hamburgare som har lanserats inte minst här i Stockholm. Det är ett tankeexperiment, skulle det gå att dra igång ett ställe med hamburgare där råvaran är insekter?
Anders beskriver sig själv som en allätare. Hans fru är inte överförtjust i insekter, men hans snart nioåriga dotter provar gärna pappas gastronomiska experiment med olika recept på insektsburgare. Och det är, precis som bloggens namn också beskriver, burgare som är Anders Engströms grej.
– Min utgångspunkt är den FN-rapport som kom för några år sedan. Vi blir fler och fler människor och vi går mot att äta alltmer nötkött. Dels finns det problem med djurhållningen, dels finns det negativa miljökonsekvenser av att vi föder upp nötdjur för konsumtion. Vi kommer att behöva hitta alternativa proteinkällor.
Enligt den rapport som FN:s livsmedelsorganisation FAO tog fram finns det närmare 2.000 olika arter av insekter, som äts av människor på olika håll i världen. Många insekter är rika på protein och andra hälsosamma ämnen.