Bryggeriet siktar på säljstart den 1 juni – väntar på kommunen

Bottenvikens bryggeri ligger i startgroparna för att starta gårdsförsäljning, så snart de fått tillstånd av Luleå kommun.
– Vi har ju varit redo för det här väldigt, väldigt länge. Så vi hoppas att kommunen kommer att handlägga det skyndsamt, säger Mattias Bergström. 

På Bottenvikens bryggeri ligger man i startgroparna för att starta gårdsförsäljning, bara man får tillstånd från Luleå kommun. Joakim Nilsson, till vänster och Mattias Bergström till höger på bilden.

På Bottenvikens bryggeri ligger man i startgroparna för att starta gårdsförsäljning, bara man får tillstånd från Luleå kommun. Joakim Nilsson, till vänster och Mattias Bergström till höger på bilden.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2025-05-28 05:00

Nyheten i korthet

  • Bottenvikens Bryggeri i Luleå förbereder sig för att starta gårdsförsäljning av alkohol från den 1 juni, förutsatt att de får tillstånd från kommunen.
  • Folkhälsomyndigheten har fastställt regler för gårdsförsäljning, vilket har lett till att vissa mindre producenter, som Kilholmen destilleri, tvekar på grund av arbetsinsatsen som krävs.
  • Luleå kommun kommer att tillåta gårdsförsäljning mellan kl. 10.00 och 20.00 alla veckodagar, och sökande måste genomgå ett kunskapsprov som kommunen håller i.

Från och med den 1 juni är det att tillåtet med småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Bottenvikens Bryggeri hoppas få tillstånd av Luleå kommun så man kan starta försäljningen redan den 1 juni.

– Äntligen! Vi har väldigt många kunder som kommer till oss som är väldigt förvånade över att man inte får handla direkt från bryggeriet, säger Mattias Bergström, vd för Bottenvikens bryggeri. 

Mattias Bergström menar att mat och dryck har stor betydelse för besöksnäringen.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om regler som bryggerier och destillerier måste följa om de vill ha tillstånd för gårdsförsäljning. 

– Vi har väl inte sett vilka konsekvenser det får. Ju mer kontroller man har, desto mer jobb blir det för företagen som ska hålla på med det här, säger Mattias Bergström om regelverket.

Det är kommunerna som utfärdar tillstånd för gårdsförsäljning av alkoholdrycker. 

– Vi har ju varit redo för det här väldigt, väldigt länge. Så vi hoppas att kommunen kommer att handlägga det skyndsamt, säger Mattias Bergström.
Reglerna för gårdsförsäljning som Folkhälsomyndigheten har utfärdat får små hobbyproducenter som Kilholmen destilleri att tveka. 

– Från början var vi ju helt tända på idén. Men jag tror att vi kommer att avvakta lite med det för att det är väldigt omständligt. Det blir svårt att tjäna pengar på det gentemot arbetet med hur gårdsförsäljningen ska struktureras upp, säger Ninni Lindström, Kilholmen destilleri.

Kilholmens destilleri drivs av tre personer på deras fritid. Att ha gårdsförsäljning kommer att innebära alltför små inkomster i förhållande till den arbetsinsats som krävs menar hon. 

Luleå kommun kommer att tillåta gårdsförsäljning mellan klockan 10.00 och 20.00 alla veckodagar. Kommunen beslutar också om avgifter för prövning av ansökan om tillstånd och för tillsyn. 

Vad kommer att gälla i Luleå?

– När det gäller avgifterna lutar vi oss initialt på de taxor vi har i dag och vi kommer att göra en genomsyn av dessa efter att lagen har trätt i kraft i samråd med våra närkommuner för att hitta en samsyn, säger Jenny Edfeldt, sektionschef för livsmedel, alkohol och bostadsanpassning på avdelning miljö och bygg i Luleå.

Sökande måste också genomgå ett kunskapsprov som kommunen håller i. 

– Vi kommer att hantera det på liknande sätt som det kunskapsprov som krävs för ett serveringstillstånd, säger Jenny Edfeldt.

Gårdsförsäljning alkohol

Enligt lagen får varje besökare maximalt köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om föreskrifter för gårdsförsäljningen:

• Muntlig information om alkoholens skadeverkningar ska ges besökarna.

• Besökaren måste delta i ett kunskapshöjande besöksarrangemang på minst 30 minuter, till exempel en föreläsning som besökaren betalar för.

• Arrangören måste ha ett egenkontrollprogram, som visar hur reglerna efterlevs exempelvis kontroll av åldersgränser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!