Bra skördar på gång
Det växer så det knakar på de norrbottniska åkrarna just nu. Goda skördar väntas både när det gäller potatis, spannmål och vall. - Det ser bra ut. Det har regnat lagom mycket i sommar, säger Anders Nilsson, bonde och småskalig potatisodlare i Brändön utanför Luleå.
Foto:
Förut skördade bönderna i länet sina slåttervallar två gånger om året, numera är det tre gånger som gäller.- De som skördade före midsommar fick en ganska liten
första skörd men de som väntade lite fick stora mängder, berättar Isaksson.Han säger att man övergått till tre skördar för att få jämnare kvalitet på fodret.- Det har regnat vid fler tillfällen än normalt i sommar och vallen gillar när den får vatten, säger han.Även när det gäller vallväxterna spår Erik Isaksson en skörd som är normal eller bättre. I kustbyn Brändön nordost om Luleå bedriver Anders Nilsson ett jordbruk med drygt 20 mjölkkor. Dessutom har han ekologiska odlingar.- Allt vi odlar är ekologiskt. Vi använder ingen konstgödsel och inga bekämpningsmedel, säger han.När det gäller potatisen är han ingen storodlare. På de cirka 1,5 hektaren som används odlar han de runda sorterna Asterix och Fulva samt Mandel.- Produktionen är för liten för att jag ska ha någon chans att komma in hos någon butikskedja men det är så jag vill ha det. Det jag odlar går mest till släkt och vänner, säger han.Enligt Anders Nilsson ser det bra ut på potatisfronten i år. Vill det sig väl kan det bli ganska god skörd.- Fast man är alltid rädd för höstregnen, säger han.När man odlar ekologiskt är bladmögel vanligt men i år har det inte varit mycket att tala om.- På grund av kylan och vinden har det inte blivit så mycket i år. Förgror
Anders Nilssons tycker att det går bra att odla ekologiskt men vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att det ska fungera.- Man måste ha gott om naturgödsel och dessutom ska man odla på bra mark, helst uppodlad sandjord som är lite lättare och bättre dränerad, säger han.För att potatisarna ska få en bra start förgror han dem innan de ska i jorden. Dessutom har han ytterligare ett knep som hindrar bladmöglet att ta sig ned i potatisarna och smitta dem med brunröta.- Jag kupar ordentligt. Det skyddar knölarna mot brunröta, säger han.Fotnot: Stora mängder regn är inget bönder och andra odlare önskar sig de närmaste veckorna. Det gäller att kunna ta hand om den färdiga skörden innan det är för sent och dränkta eller svårartat leriga åkrar är inget drömscenario. Vill det sig illa kan en förväntat god skörd förvandlas till ett katastrofår om hösten blir riktigt blöt.
Asterix är en rödskalig, långoval potatis från Holland. Den ger bra avkastning och har goda kokegenskaper. En god, fast potatis, bra till det mesta. Bra resistens mot mörkfärgning och låg stärkelsehalt. Blommar med rödvioletta blommor på resliga stjälkar.Folva är en medeltidig fastkokande sort från Danmark. Den har gult kött och rundoval form. Folva är motståndskraftig mot skorv men något känslig för rost. Folva är relativt högavkastande men lagringsegenskaperna är begränsade. Efter februari månad finns en ökad risk för mörkfärgning av koken.Mandel är en gammal sort av okänt ursprung som främst odlas i norra Sverige. Den ger ganska låg avkastning och känns igen på sin långovala form. Mandel bör kokas med skalet på, då den annars lätt faller sönder. Avkastningen är ganska låg och den är känslig för sjukdomar. Källa: ALLT OM POTATIS
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!