Branschen ger grönt ljus
Rätt hanterat kan inget hända!Det är budskapet från Pelletindustrins riksförbund om hanteringen av pellet.- Följer du föreskrifterna är det ofarligt, säger ordförande Thomas Isaksson.
- Mig veterligt har det inte hänt något allvarligt i någon produktionsanläggning. Det finns två fall med dödlig utgång på båtar med pellet, dels olyckan i Helsingborg och så ett fall i Rotterdam, där man struntade i att utföra mätningar innan man gick ner, säger Johan Vinterbäck.
Det finns ett fall med dödlig utgång i Sverige som inträffat så sent som i december ifjol, då med en last av flis i Skelleftehamn. Flislagring kan innebära liknande risker som pelletlagring.
Conny Holmberg, produktionsansvarig vid pelletfabriken i Luleå, pekar på framtagna produktblad inför användare av pellet och att frågan om arbetsmiljö hanteras med allvar. Ventileringen i de stora lagren är självklar.
Flera skäl
- Det här gör vi ju av alla skäl. Vi vill inte att personalen ska utsättas för något. Vi vill vara på säkra sidan, är det farligt ska vi inte syssla med det. Det är ju också så att om det blir reklamationer så är det bra att ha gjort klart vad som gäller, säger Conny Holmberg.
Vad gäller utförda undersökningar hänvisar han till en rapport från 2002/2003 där fabriken i Luleå stod upp bra i jämförelse med andra och sett mot ställda krav. Vad gäller kemisten Urban Svedbergs mätning av kolmonoxid för några år sedan finns delade uppfattningar om hur den utfördes. Svedberg försäkrar att den utförts i luften på plats i lagret och gett utslag högre än yrkeshygieniska gränsvärdet.
Luleås hamn uppger att det ifjol fraktades 68.000 ton träpellet via Luleå.
Torgny Nyman, Bottenvikens Stuveri, säger att problemet med kolmonoxid egentligen inte drabbar Luleå hamn i och med att det därifrån enbart lastas träpellet för utfrakt.
- Ingen människa går ner i utrymmet sådana gånger. Problemet uppstår ju vid lossning och då lasten legat länge. Men efter olyckan i Helsingborg skaffade vi mätutrustning för mätning av kolmonoxid, syrehalt och explosiva gaser. Det finns ju också annat gods, exempelvis sågspån och flis, som kan ha samma problem, säger Torgny Nyman.
Den senare typen av sortiment går över hamnarna i Piteå och Karlsborg.
Jättebåtarna
- Hit kommer båtar från Baltikum, de är inte så stora och man kan öppna luckorna fullt ut och vädra. Sedan har vi de verkligt stora båtarna, där det är mer rigoröst. I maj kommer en sådan från Sydamerika. På sådana båtar är det inte möjligt öppna fullt ut. Men vi har aldrig haft någon olycka av det här slaget, säger Lars-Åke Wink, platschef vid Bottenvikens Stuveri i Piteå.
Han säger att problemen kring arbete med trämaterial av det här slaget inte är något nytt och att mätning av syre började man utföra för två år sedan.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1490454&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Larm om giftgas</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!