UFO-ballonger kan vara på väg att bli ett alternativ till de traditionella fyrverkerierna, då det är betydligt miljövänligare. Värmeluftballongen stiger tack vare en brinnande paraffinklump. Under tiden som paraffinet brinner kan ballongen stiga till några hundra meters höjd och svävar sedan med vinden i cirka 20 minuter.
I Sverige blev ballongerna kända i samband med den thailändska ceremonin för offren i tsunamikatastrofen.
I Kyrkbyn som ligger i Gammelstad utanför Luleå skickades ett tiotal UFO-ballonger upp i skyn samtidigt som kyrkklockorna slog tolv på nyårsafton.
Landade på kyrkstuga
Enligt Johan Niklasson som bor i Kyrkbyn var det ingen ovanlig syn.
- De senaste åren som vi har firat nyår i Gammelstad har vi sett UFO-ballonger, säger han.
Åskådarna fick plötsligt se hur en av de upplysta ballongerna plötsligt tappade höjd och landade på taket på en av kyrkstugorna.
- Det såg ut som att det kunde gå riktigt illa. Vi var några som stannade kvar i fem-tio minuter för att vara säkra på att det inte började brinna, säger Johan Niklasson.
Patrik Bylin, räddningschef i Luleå, förklarar att det sedan flera år tillbaka finns ett förbud mot att använda fyrverkerier och pyroteknik inom Gammelstads kyrkstad. 2009 tog kommunen ytterligare ett beslut att det ska råda eldningsförbud utomhus inom området. Ett beslut som främst togs för att förebygga bränder.
Liten risk
- Jag anser helt klart att det också omfattar UFO-ballongerna, säger Patrik Bylin.
När räddningschefen får höra om den störtande ballongen säger han att risken för att en kyrkstuga ska börja brinna av värmen som finns i UFO-ballongen är liten.
- Men även om brandrisken är betydligt mindre vintertid så finns det alltid en risk att en sådan ballong kan starta en brand i världsarvet och det är någonting som vi absolut vill undvika. Därför tycker jag att det är högst olämpligt att släppa brinnande ballonger i närheten av Kyrkbyn.