Brist av nötkött sveper över Luleås butiker

Det råder brist på nötkött bland Luleås butiker.
Enligt en av handlarna beror det på att produktionen inte hänger med.
– Vi hinner knappt få in alla förpackningar i kylen innan de är slut, säger Lars Lyytinen.

Det råder brist på nötkött i hela Sverige. Nu anpassar sig Luleås handlare för att hålla sortimentet intakt.

Det råder brist på nötkött i hela Sverige. Nu anpassar sig Luleås handlare för att hålla sortimentet intakt.

Foto: Hampus Norén

Luleå2025-03-11 07:00

Sedan jul och nyår har utbudet av nötkött och framför allt nötfärs varit svajigt.

En av butikerna i Luleå som har märkt av bristen på just nötfärs är Ica supermarket Porsön, där handlaren Lars Lyytinen behövt anpassa sig efter situationen.

– Den enda nötfärsen från Nyhléns Hugosons nu är förpackningen på 400 gram. Sen har vi tagit in Norrbottensgården också men vi märker helt klart av bristen, säger han.

Förutom de två sorterna finns även Icas egna nötfärs. Men det är en produkt som tar slut fort i och med att butiken ligger nära Luleå tekniska universitet.

– Det händer ofta att vi knappt hinner få in alla förpackningar i kylen innan de är slut.

undefined
Lars Lyytinen, Ica-handlare på Ica Porsön har märkt av bristen på framför allt nötfärs. Nu har han tagit in färs från bland annat Norrbottens gården för att utöka det bristande sortimentet.

Trots bristen finner Lars Lyytinen trygghet i att åtminstone alla butiker får något.

– Det finns solidaritet inom beställningen av dessa typer av varor. En butik kan till exempel inte roffa åt sig allt, utan alla får något, säger han.

Under jul och nyår var efterfrågan, precis som tidigare år, hög vilket ledde till att många hyllor ekade tomma.

undefined
Magnus Nilsson, vd på Nyhléns Hugosons, meddelar att det bristande utbudet på nötkött har att göra med en hög efterfrågan på en nivå som produktionen inte når upp till.

Skillnaden i år är att utbudet inte återhämtat sig lika fort som vanligt. Anledningen, menar Magnus Nilsson, vd på Nyhléns Hugosons handlar om efterfrågan.

– Vi ser att tillgången av nötkreatur inte är i linje med en hög efterfrågan. Eftersom just nötkreatur är en väldigt tidskrävande produktionsgren i lantbruket, då det tar 2-3 år att föda upp ett slaktmoget nötkreatur, kan man kan alltså inte lösa det på någon vecka, säger han.

I kombination med detta föds även allt färre kalvar sedan 2018 vilket är ett resultat av att antalet kor minskar, enligt Magnus Nilsson.

undefined
Peter Andersson, stormarknadschef på Stora Coop Storheden menar att jul och nyår samt Melodifestivalen bidrog till att fler hyllor med nötfärs har ekat tomma.

Även Stora coop Storheden ser bristerna i realtid.

– Det här har påverkat allihopa inom livsmedelsbranschen, men för oss är läget under kontroll just nu. Sen kommer det och går att vi har brist, säger Peter Andersson, stormarknadschef på Stora coop Storheden.

– Det har varit mellofeber också med mycket tacos vilket har gjort att sortimentet har påverkats ytterligare.

När utbudet på nötkött förväntas öka är ännu oklart. Magnus Nilsson menar däremot att "det värsta är över".

– Mycket av utbudet har att göra med säsongen. På hösten ökar till exempel slakten. Så här års är det vanligtvis lägre tillgång. Vi tror att vi har den värsta perioden bakom oss, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!