På lördag är det dags för Harrens dag igen, en folkfest på fyra platser. Men det är även en fisketävling och den som drar mest harr Kamlunge, Jockfall, Narken och Männikkö kommer alla att belönas med 5.000 kronor. Och den som landar den enskilt tyngsta harren får 15.000 kronor.
Arrangemanget drar ofta mycket folk och ett givet inslag är försäljningen av halstrad sik.
– Det ska finnas sik, det hör till den här dagen, säger Marita Holmqvist som tillhör arrangörsstaben i Kamlunge.
Men sik är inget man snyter ur näsan dessa dagar. Det har gjorts försök att håva i Kamlunge men utan större framgång. Någon notdragning har man inte gett sig på i Kalix älv, det lönar sig inte förklarar Kjell Rönnbäck, även han i Kamlunge.
– Vi har bara fått några få med håv och då är det ingen idé med notdragning, säger han.
Siken trivs inte i varmt vatten och det får älvsiken att avvakta med att vandra upp i de stora sikälvarna Kalix och Torne. Och precis som förra året tvingas arrangörerna vända sig till kustfiskarna för att köpa havssik.
Men den siken lyser också med sin frånvaro just nu.
– Det var rätt bra med sik innan värmen kom. Men nu är vattnet för varmt och då flyr siken ut till kallare vatten. Nu får vi mest mört och annan fisk som trivs i varmare vatten, säger yrkesfiskaren Per Öqvist på Junkön.
Harrens dag brukar försöka skrapa ihop 300-400 sikar till sina halster men i år blir det knappt hälften.
– Det är ett problem. Vi får hoppas på fredagen, jag har löfte om att få köpa om det blir fångst, säger Kjell Rönnbäck.
Han är dock mer generellt bekymrad över sikbestånden som sviktar betänkligt.
– Det har minskat stadigt och nu kommer ofta siken först i augusti. Förr fiskade vi direkt efter midsommar, det som en hel art av siken försvunnit. Och ingen verkar veta varför, säger Rönnbäck.