– Det är oppositionspolitiken som är den stora förloraren. Alla kommuner mår bra av att ha en kraftfull opposition som sätter press på det styrande partiet i avgörande frågor. Det som nu händer är att oppositionen i Luleå blir ännu mer splittrad, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
Under hotet att inte få igenom sin egen budget tvingades Socialdemokraterna agera. Lösningen blev ett tilläggsförslag där man hämtade in två satsningar ur Moderaternas budget och därmed öppnade för M att rösta på S budget i duellen med Alliansens budget.
Ett smart drag, anser Matti.
– Det är ingen oöverstiglig kostnad och det är inga kontroversiella satsningar. För att undvika att något betydligt värre kunde hända var det nog ett enkelt val för S.
Läs mer: M räddade S-budgeten i Luleå
Nu sitter majoritetspartiet och det största oppositionspartiet med samma budget. Hur påverkar det väljarnas förtroende för politiken?– Det är aldrig bra när de två största partierna gör upp i någon form. Sedan sitter Moderaterna i en väldigt speciell sits. De balanserar på den fina linjen med att vara stödparti eller ett oppositionsparti. Samtidigt har de ett ansvar mot sina väljare att få igenom moderat politik. Kan de visa det, så "fine".
Även om inget av övriga partier ville bekräfta något så var hotet mot S-budgeten sannolikt iscensatt för att ställa M:s roll på sin spets. Kommentarerna efteråt var syrliga. Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg ansåg att både M och S förlorat sin trovärdighet trots att S budget vann. "Vi har en rödblå röra i Luleå", sade Per Göransson (SD).
Och Rättvisepartiets Jonas Brännberg sade: "Det här måste vara den enda oppositionen i världen som har en gemensam budget med majoriteten".
Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård spelade en nyckelroll vid fullmäktige då hon uttryckte sig vagt och spred dolda budskap i talarstolen.
– Vi har länge varit intresserade av att Luleåborna ska få ett tydligt besked om hur Luleå ska styras. Nu vet alla hur det ligger till, säger hon.
Kommunalrådet Niklas Nordström (S) har dock inga problem med de M-märkta satsningarna, där tio miljoner ska satsas på trygghet och två miljoner på att stärka näringslivet.
– Näringslivssatsningen kommer rätt i tid med tanke på bildandet av det nya näringslivsbolaget. Vi vill skicka ett tydligt budskap till näringslivet att vi tänker hålla i den biten. När det gäller tryggheten så kommer vi sätta oss med stadsbyggnadsförvaltningen, Lulebo och fastighetsägare och se vad vi kan göra. Siffran är inte huggen i sten.
Vilka konsekvenser det får i S-budgeten kan inte Nordström peka ut i dag.
– Nej, men vi har tagit höjd för ett positivt resultat så det finns utrymme. Det kommer att bli tydligare när vi tar den reviderade budgeten i mars.