Bulvaner bakom bolag

Den som skyltar utåt kan ha en mindre roll. De som driver restaurang är ofta personer i bakgrunden.
Så är det i restauranglivet i Luleå och på andra orter.

LULEÅ2006-04-18 06:30
Bland pizzerior i Luleå och stadens utkanter samt i mer kända krogar finns ett rikligt inslag av ansvariga som inte är formella företrädare. De står inte för bolaget som driver restaurangen och inte heller för serveringstillståndet.<br>De är förhindrade att göra det, men verkar ändå. Hindret för att formellt stå ansvarig är ofta skatteskulder, konkurs med dess följder och i enstaka fall rent av åtal.<br>Frivilligt återkallat<br>Bland serveringsärenden i Luleå som dragits tillbaka finns restauranger/pizzerior som stått inför hotet att mista rätten att sälja alkoholdrycker och då skyndsamt själv återkallat tillståndet. Det har tett sig bättre än att tillståndet fråntas restaurangen. Med frivilligt återkallat serveringsärende har sedan närstående sökt och fått tillstånd.<br>&nbsp;? I ytterområdena måste det vara tungt att driva restaurang. Det är stor rotation och det byts ägare. Många tror också att bara du får alkoholtillstånd så är det bra men det följer ju kostnader med också, kommenterar Luleå kommuns alkoholhandläggare Håkan Auland.<br>Via bulvaner<br>Förhållandet att någon annan hastigt tar över en restaurang när det börjar brännas känns igen från större städer, uppger han. I vad mån restauranger drivs via bulvan har senast utretts i fallet Färjan och Olivers. Det kan inte påvisas att så är fallet, kom alkoholhandläggaren fram till.<br>&nbsp;? Ibland sägs det att restauranger drivs via bulvaner. Det är en sak att komma med det, men det måste i så fall kunna beläggas, säger Håkan Auland.<br>Thomas Lidberg är känd som drivande branschman. Inte minst därför anlitas han av Luleå Mäss & Kongress inför Luleå-kalaset. Thomas Lidberg gick emellertid i personlig konkurs för några år sedan. Thomas Lidberg är alltjämt verksam i branchen men det är via Restaurangbolaget, där hans moder är ansvarig, som engagemang samlas. Kring Thomas Lidberg drivs restaurang i Coop Arena samt i Bar 1 och snart även i Nautiska kompaniet samt i före detta Skogaholms bageri.<br>Johan Isaksson, Amir Ghafarpour och Lars Johansson, från Bryggeriet, står sedan sommaren 2004 åtalade. Bolaget för Färjan, med Håkan Lindgren, dras med skatteskulder. Det här påverkar samtligas möjligheter att formellt agera frontfigurer i branschen samt i serveringstillstånd. Olivers Inn och Färjan har Oliba, med Olivia Lindgren, som ansvarig för driften och serveringstillstånd.<br>Dras med skulder<br>Thomas Larsson, komet i krogbranschen i Luleå, står bakom flera bolag. Ett par av dem dras med skatteskulder hos kronofogdemyndigheten. Vid Kurirens kontroll på skärtorsdagen uppgick de sammantaget till 154.000 kronor. Kommunala handläggningen av serveringss-ärenden håller nu ögonen på Thomas Larsson.<br>Han säger att skulderna är på väg att regleras. En av orsakerna till skulderna är att han fick hög-re kostnader än väntat när han tog över bolaget för då tyngda Magneto och förändrade nöjesstället till Il Lardo. En annan orsak är att det gått för fort, med drift av flera nya restauranger på några år.<br>&nbsp;? Det hade varit bra om jag hade hunnit växa in i kostymen, men tillfällen dök upp som jag hade svårt att inte ta vara på.<br>Hård konkurrans<br>Lars Mickelssons bolag för O?Learys har förfallna skulder hos kronofogdemyndigheten. Skulderna har krympt till drygt 53.000 kronor. Så länge trenden håller är serveringstillståndet inte i fara, uppger alkoholhandläggningen i Luleå.<br>&nbsp;? Vi fick inte rätt försäkringsersättning efter branden på förra stället. Vi har inte varit i balans efter att vi öppnade på nya stället. I det läget hade vi att besluta om att fortsätta eller låta bli. Vi ska snart ha klarat ut det sista vi har att betala bort. Men konkurrensen i Luleå är hård, det är många lunchställen och många kvällskrogar, säger Lars Mickelsson.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om