Bygglov för svartbygge

Stadsarkitekten Bo Larsson beviljade bygglov för ett hus på Svartöbrinken.
Nu står där ett svartbygge, konstaterar länsstyrelsen.
På de flesta byggen på brinken har avvikelser släppts igenom av kommunen, och husbyggare är brydda över fortsättningen.

LULEÅ2006-06-01 06:00
Det har blivit tjafsigt, som en husbyggare på Svartöbrinken säger. Samtal kommer till länsstyrelsen med undran över hur ett hus kan få byggas si när and­ra byggs så.
- Folk har varit i kontakt och ställt frågor om takvinklar och byggnadsareor. I botten ligger att det är trångt, med små tomter, säger Lotta Lauritz, länsstyrelsen.
Ovanpå det ligger tomterna attraktivt vid vatten och utsikten har stort värde.

Granne överklagade
Det bygge som kommit till prövning är en villa som Luleåbon Karl Håkansson uppför. Projektet fick bygglov på delegation via Luleå kommuns stadsarkitekt Bo Larsson och grundarbetet är gjort.
- Huset skulle kommit i måndags, men det står i fabrik någonstans, säger Karl Håkansson.
Skälet är överklagan. En granne som befarar att Svartöbrinken förvandlas till kedjehusområde gick till länsstyrelsen. Stadsarkitektens rätt att bestämma sådana här saker på delegation ifrågasattes. Det ordar inte länsstyrelsen om. Däremot instämmer länsstyrelsens med grannen om att den andres huvudbyggnad står för nära tomtgränsen. Avståndet ska vara minst fyra meter. Det är 1,5 meter. Byggnaden överstiger dessutom tillåtna byggnadsarean med 14 kvadratmeter och ovanpå det har inte grannen fått tycka till.

Avvikelser från planen
Därmed är det stopp. För särskilt som tomterna är små är det viktigt att inte acceptera avvikelser mot detaljplanen, anser länsstyrelsen.
Beslutet går att överklaga. Nybyggaren Karl Håkansson känner sig rådvill.
- Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har under ett år fört diskussioner med den jag köpt huset av och stadsbyggnadskontoret för att vara säker på hur jag ska gå tillväga och tycker att jag gjort det jag ska, säger Karl Håkansson.

Detaljplan kan ändras
Länsstyrelsen säger inget om rivning.
- Vi tar ställning till bygglovet, inte vad som händer i nästa skede, förklarar Inger Fältros Lundgren, delaktig i beslutet.
Skulle krav på rivning ställas får byggnadsnämnden i Luleå kommun ta ställning. En möjlighet är att se om den påbörjade byggnaden kan ändras så att den stämmer med detaljplanen och ytterligare en möjlighet är att ändra detaljplanen, vilket berör hela området.
15 hus av typen Myresjöhus ska byggas. De flesta är klara och exploatör är Mikael Skogqvist.
- Det här är hemskt olyckligt, att inte kommun och länsstyrelse tycker samma sak. Det är bekymmersamt. Jag bestämmer ju inte vad som ska ske utan gör som beställaren och myndigheter säger, kommenterar Mikael Skogqvist.
Det finns flera byggen i området där Luleå kommun godtagit avvikelser. Ett exempel är ett garagebygge där byggnadsytan överskrids med cirka tio procent. En granne klagade och sade att det försämrar sikten. Stadsarkitekten bedömde att det inte var en nämnvärd avvikelse. Bygglov beviljades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om