C-hallens tak oroar snöskottarna
På torsdagen vägrade snöskottarna att skotta taket till C-hallen på Coop arena. - Det är samma takkonstruktion som till B-hallen, säger Ulf Dellenbäck.
SKOTTAR COOP ARENA. Ulf Dellenbäck (tv) är kritisk till den takkonstruktion som gäller på Coop arena. "Jag vill lyfta fram Gerbersystemet, hur många tak som rasat är konstruerade efter det", undrar han.
Foto: Håkan Gidlöw
Arbetsledningen på Tekniska tak ansåg att taket kunde skottas utan risk men Dellenbäck hotade att ta dit Arbetsmiljöverket om de tvingades upp.- Taket på B-hallen har ett konstruktionsfel som jag ser det. Det är samma sak med C-hallen. Varför ska man upprepa samma misstag igen? säger han och tillägger:- Konstruktionen kallas Gerbersystemet och jag tycker man borde se över alla tak som rasat i landet. Hur många har byggts med det systemet?Taket till C-hallen blev dock skottat sent på torsdagen, i alla fall delvis. Kommunen löste det på annat sätt.- Vi tog bort snö för att få lite marginal om det skulle börja snöa igen. Eller blåsa, snön rör ju på sig, säger Sven Rosendahl, underhållschef för kommunens fastigheter.När man lägger plåttak kan man antingen skarva samman plåtarna rakt över takbalkarna eller i facken mellan desamma. Gerbersystemet innebär det senare och nyttjas när det är långt mellan balkarna och då för att undvika alltför långa plåtar.Magnus Bengtsson är affärsområdeschef på Plannja och han är säker på att Gerbersystemet inte är boven i dramat.- Det är ett system vi har nyttjat i över 30 år och fortfarande nyttjar. Vi följer de normer som gäller för snönivåer och kommer det mer snö så bör alla skotta, så enkelt är det, säger han.Plannja avvaktar nu till dess utredningen är klar men Bengtsson konstaterar att taket på B-hallen stått pall i 24 år. Men han medger att taket kräver en viss form av skottning.- Man ska helst skotta jämt och ta lite i taget på djupet. Som exempel; är det 60 centimeter snö så bör man ta 20 centimeter i taget, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!