Charkuterikursen som ger arbeten
Framtiden ser ljus ut för eleverna som i dagarna tar examen frÄn den tre terminer lÄnga charkutbildningen för invandrare i LuleÄ. - Det Àr en expansiv bransch med hög kompetens och företagen i Norrbotten behöver utbildat folk, sÀger Lennart Eriksson, huvudlÀrare pÄ utbildningen.
Foto: Fotograf saknas!
Enligt honom kommer de flesta av dem att kunna ordna jobb efter avslutad utbildning. - De Àr anstÀllningsbara i slakteri- och charkuteribranschen eller i butiker. Enligt Eriksson har branschen inte samma problem som det övriga nÀringslivet nÀr en lÄgkonjunktur kommer. - Företagen Àr inte sÄ konjunkturkÀnsliga. Folk behöver alltid Àta och nÀr det blir sÀmre tider Àr det fÀrre som gÄr pÄ restaurang och fler som lagar mat hemma och det skapar arbetstillfÀllen. Dessutom har charkföretagen redan rationaliserat och trimmat sina organisationer. - Det gÄr inte att rationalisera hur mycket som helst. Duktiga mÀnniskor behövs alltid. Det hÀr Àr ett hantverk, sÀger han. Ny kurs
Numera Àr charkuteriutbildningen i LuleÄ den enda norr om Uppsala, trots att branschen skriker efter kvalificerat folk. - TyvÀrr lades den gymnasiala charkuteriutbildningen ned och branschen har verkligen fÄtt kÀmpa för att fÄ till stÄnd nÄgon form av utbildning hÀr i LuleÄ. Den utbildning som nu avslutas kommer att följas av en ny som startar direkt efter helgerna. DÀr ska 14 elever frÄn olika lÀnder gnuggas i konsten att tillverka charkuterivaror. - Dessutom siktar vi pÄ att fÄ igÄng en lÀrlingsutbildning för gymnasieungdomar nÀsta höst. Tanken Àr att det ska bli en vÀldigt praktisk utbildning dÀr eleverna fÄr tillbringa halva tiden pÄ olika företag. Styckning
I dag finns det ett tiotal företag i Norrbotten som slaktar, styckar och tillverkar charkuterivaror. - Eleverna pÄ den snart avslutade utbildningen har fÄtt lÀra sig att stycka nöt, gris och lamm, berÀttar Eriksson. I gamla lasarettet i LuleÄ (KungsfÄgeln) finns en komplett charkfabrik och det glada gÀnget elever har fÄtt lÀra sig det
mesta under utbildningen. - Det luktade lite konstigt nÀr vi gjorde blodpudding första gÄngen, berÀttar Seble Bekele frÄn Etiopien, en av de tre tjejerna pÄ utbildningen. Hon har bott i Sverige i fem Är och hoppas kunna fÄ ett jobb efter avslutningen. - Jag trivdes jÀttebra nÀr jag gjorde min sex veckor lÄnga praktik pÄ Ica Kvantum, sÀger hon. Restaurang
Klasskompisen Ariel Franco, ursprungligen frÄn Colombia, tror att möjligheterna att ordna jobb efter utbildningen Àr stora. - Jag vill jobba med livs-
medel, sÀger han. Franco drev en egen restaurang i hemlandet och han har en hel del erfarenhet i bagaget. - Jag kan verkligen rekommenderar den hÀr utbildningen till andra invandrare, sÀger han.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!