Charkuterikursen som ger arbeten

Framtiden ser ljus ut för eleverna som i dagarna tar examen frĂ„n den tre terminer lĂ„nga charkutbildningen för invandrare i LuleĂ„.  - Det Ă€r en expansiv bransch med hög kompetens och företagen i Norrbotten behöver utbildat folk, sĂ€ger Lennart Eriksson, huvudlĂ€rare pĂ„ utbildningen.

Foto: Fotograf saknas!

LULEÅ2008-12-16 06:00
Lagom till jul avslutar tio elever med utlĂ€ndsk bakgrund en mycket populĂ€r och eftertraktad utbildning. Under ett och ett halvt Ă„r har de bland annat fĂ„tt lĂ€ra sig hur man tillverkar blodpudding, leverpastej och korv i livsmedelsprogrammets lokaler i kvarteret KungsfĂ„geln i gymnasiebyn. Kuriren hĂ€lsade pĂ„ under elevernas sista praktiska pass och pĂ„ onsdag Ă€r det dags för examen. - Det Ă€r tio elever, tre tjejer och sju killar, frĂ„n hela vĂ€rlden som har gĂ„tt den hĂ€r vuxenutbildningen, berĂ€ttar Eriksson. MĂ„ste Ă€ta
Enligt honom kommer de flesta av dem att kunna ordna jobb efter avslutad utbildning. - De Ă€r anstĂ€llningsbara i slakteri- och charkuteribranschen eller i butiker. Enligt Eriksson har branschen inte samma problem som det övriga nĂ€ringslivet nĂ€r en lĂ„gkonjunktur kommer. - Företagen Ă€r inte sĂ„ konjunkturkĂ€nsliga. Folk behöver alltid Ă€ta och nĂ€r det blir sĂ€mre tider Ă€r det fĂ€rre som gĂ„r pĂ„ restaurang och fler som lagar mat hemma och det skapar arbetstillfĂ€llen. Dessutom har charkföretagen redan rationaliserat och trimmat sina organisationer. - Det gĂ„r inte att rationalisera hur mycket som helst. Duktiga mĂ€nniskor behövs alltid. Det hĂ€r Ă€r ett hantverk, sĂ€ger han. Ny kurs
Numera Ă€r charkuteriutbildningen i LuleĂ„ den enda norr om Uppsala, trots att branschen skriker efter kvalificerat folk. - TyvĂ€rr lades den gymnasiala charkuteriutbildningen ned och branschen har verkligen fĂ„tt kĂ€mpa för att fĂ„ till stĂ„nd nĂ„gon form av utbildning hĂ€r i LuleĂ„. Den utbildning som nu avslutas kommer att följas av en ny som startar direkt efter helgerna. DĂ€r ska 14 elever frĂ„n olika lĂ€nder gnuggas i konsten att tillverka charkuterivaror. - Dessutom siktar vi pĂ„ att fĂ„ igĂ„ng en lĂ€rlingsutbildning för gymnasieungdomar nĂ€sta höst. Tanken Ă€r att det ska bli en vĂ€ldigt praktisk utbildning dĂ€r eleverna fĂ„r tillbringa halva tiden pĂ„ olika företag. Styckning
I dag finns det ett tiotal företag i Norrbotten som slaktar, styckar och tillverkar charkuterivaror. - Eleverna pĂ„ den snart avslutade utbildningen har fĂ„tt lĂ€ra sig att stycka nöt, gris och lamm, berĂ€ttar Eriksson. I gamla lasarettet i LuleĂ„ (KungsfĂ„geln) finns en komplett charkfabrik och det glada gĂ€nget elever har fĂ„tt lĂ€ra sig det
mesta under utbildningen. - Det luktade lite konstigt nĂ€r vi gjorde blodpudding första gĂ„ngen, berĂ€ttar Seble Bekele frĂ„n Etiopien, en av de tre tjejerna pĂ„ utbildningen. Hon har bott i Sverige i fem Ă„r och hoppas kunna fĂ„ ett jobb efter avslutningen. - Jag trivdes jĂ€ttebra nĂ€r jag gjorde min sex veckor lĂ„nga praktik pĂ„ Ica Kvantum, sĂ€ger hon. Restaurang
Klasskompisen Ariel Franco, ursprungligen frĂ„n Colombia, tror att möjligheterna att ordna jobb efter utbildningen Ă€r stora. - Jag vill jobba med livs-
medel, sĂ€ger han. Franco drev en egen restaurang i hemlandet och han har en hel del erfarenhet i bagaget. - Jag kan verkligen rekommenderar den hĂ€r utbildningen till andra invandrare, sĂ€ger han.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om